Căderea leului e explicată diferit de analişti şi de guvernanţi. Ultimii cred că moneda naţională e atacată intenţionat
Leul s-a prăbuşit. Euro a ajuns la cel mai mare nivel din istorie. 4 lei şi aproape 65 de bani.
Leul s-a prăbuşit. Euro a ajuns la cel mai mare nivel din istorie. 4 lei şi aproape 65 de bani. Lovită din toate părţile, moneda naţională va continua să se deprecieze, spun oficiali din BNR. Nu sunt afectate doar milioanele de români cu credite în euro. Deprecierea înseamnă scumpiri în lanţ, pentru că trăim din importuri. Efectul este unul de domino şi poate fi doar începutul unor scumpiri dramatice. Băncile au vândut astăzi un euro cu peste 4 lei şi 70 de bani.
Niciodată leul nu a fost atât de slab în faţa monedei europene ca astăzi. 4 lei şi aproape 65 de bani, a fost cursul oficial RECORD, transmis la amiază de Banca Naţională, care i-a speriat pe români.
Odată cu euro cresc şi ratele. Luna trecută avea un curs sub 4 lei şi 60 de bani, dar azi a crescut şi a ajuns la un maxim istoric. Iar pentru o rată de 300 de euro românii plătesc mai mult cu 21 de lei.
Românii care şi-au luat case în perioada de boom imobiliar, în anii 2007, 2008, resimt şi mai mult prăbuşirea leului. La acel moment, rata de 300 de euro înseamna puţin peste o mie de lei (1041), acum se apropie de 1.400. (1395). Multe familii îşi recalculează bugetul pentru a vedea de unde plătesc diferenţa de 354 de lei.
Veştile de la Banca Naţională sunt alarmante. Urmează o perioadă critică. Şi oficialii din BNR, dar şi analişti susţin că prăbuşirea leului vine pe fondul "revoluţiei fiscale" parafate de Guvern prin Ordonanţă.
Deprecierea o vom simţi şi în preţul benzinei, care oricum a explodat după aplicarea accizei la carburanţi. În ultimele două luni, carburanţii s-au scumpit cu un leu litrul şi avem motorina care a ajuns la 5 lei şi 45 de bani, benzina standard la 5 lei şi 33 de bani, iar cea premium a atins pragul de 6 lei litrul.
Vor fi efecte în lanţ. Retailerii anunţă scumpiri la produsele din import.
În tranzacţiile interbancare, cursul este şi mai aspru. Euro se cumpără şi cu 4 lei şi 72 lei.
Preşedintele Senatului a lansat o teorie-şoc. Prăbuşirea accelerată a leului ar putea fi provocată intenţionat, pentru discreditarea economiei româneşti.
Şi cei care au rate în lei sunt îngrijoraţi. Indicele ROBOR la trei luni a crescut astăzi, din nou, la valoarea maximă a anului, de 1,89 la sută.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰