Antena Meniu Search
x

Lipsa educației este mortală

Nu ştiu să scrie, să citească sau să facă diferenţa dintre semnele de circulaţie. Dar merg pe aceleaşi şosele cu toţi ceilalţi fără regrete. Nici chiar după ce lipsa lor de educaţiei se dovedeşte a fi mortală.

Vezi și

 Legea ar trebui să fie pentru toţi, dar ca să o înţelegi şi mai ales să o respecţi, trebuie să poti să o citeşti. Examenul pentru permisul de conducere, însă, se pare că nu este la fel pentru toţi.

Pe străzile din România circulă, zilnic, şoferi analfabeţi. Dovezi sunt multe. Dar, de cele mai multe ori, sunt descoperiţi după ce ucid sau provoacă accidente cu pagube, uneori, irecuperabile.

În urmă cu jumătate de an, Onorus Mirică a intrat pe contrasens. Linia continuă dintre benzi nu i-a dat niciun fel de emoţie. Nici nu ştia ce înseamnă. Doar el ştie cum. Şi are permis. Chiar dacă din el, a făcut o armă.

O ambulanţă ducea patru oameni la spital. Nici girofarele, nici sunetul puternic al urgenţei nu l-au oprit pe şoferul din bolid. Trei oameni au murit atunci pentru că la volan, un om avea permis deşi nu ştia să scrie sau să citească.

Întrebări au fost, întrebări sunt încă. Mai ales pentru familiile care plâng după cei omorâţi de şoferul analfabet. Statistic, o altă categorie de "şoferi periculoşi" ar fi persoanele de vârsta a treia. În România nu există o limită la care şoferul să pună cheia de la maşină în cui şi să îşi vadă de bătrâneţe.

Nu există nici măcar un articol de lege care să impună controale mai amănunţite pentru cei care nu mai văd ca în tinerețe sau ale căror reflexe nu mai sunt la fel de bune.

Este şi cazul lui Ion Simion. Are permis de conducere de 74 de ani şi el a trecut deja de 90. Dar conduce. La fel se simţea şi în urmă cu doi ani. Atunci când într-o intersecţie nu a văzut indicatorul STOP. A băgat în spital un om şi s-a rănit şi el. Bătrânul dormea. Deşi era rănit şi tocmai ce făcuse praf două maşini.

Domnul Simion şi-a revenit după accident. La fel şi tânărul pe care îl rănise atunci. Dar de volan nu se dezlipeşte. Cu toate că ultima vizită medicală pe care a făcut-o a fost în urmă cu şase ani.

Anual, peste 300 de accidente sunt provocate de persoane de vârsta a treia pe străzile din România. Numărul celor care îşi pierd viaţa din cauza şoferilor bătrâni şi neatenţi este şi el de aproape o sută de morţi în fiecare an.

Cu toate astea legea, aliniată la normele europene, este prea permisivă pentru a fi mai atentă cu cei care, la un moment dat, îşi pot pierde din simţurile strict necesare unui şofer responsabil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Lipsa educației este mortală