Video Locuitorii din Delta Dunării, terorizaţi de şacali: "Vor ajunge să tragă de copii"
Sate întregi din Delta Dunării sunt terorizate de șacali. Oamenii şi-au pus sârmă ghimpată de jur împrejurul curților și au transformat cotețele în buncăre, pentru ca sălbăticiunile să nu le poată ataca păsările. Acum, toţi se tem să nu fie chiar ei atacați.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Locuitorii din Delta Dunării spun că şacalii ar putea ataca inclusiv oameni.
- Autorităţile locale ar putea solicita o vânătoare autorizată de şacali.
Şacalii dau târcoale satelor din Delta Dunării noapte de noapte. Atrase de prada uşor de prins, sălbăticiunile intră şi în gospodării.
Ca să-şi protejeze păsările, oamenii au transformat coteţele în buncăre.
Localnic: Ne-au terorizat, deci, noapte de noapte. Şi, practic, aprinzi lanterna şi el nici nu fuge, stă şi se uită la tine şi gata.
Localnic: Seara, dacă te-ai dus până la magazin cum s-a întunecat, e teroare. Nu se aruncă numai la păsări. Şi viţelul, cum e fătat. Tot, tot au terminat.
Ciprian Safca, ghid de turism: Mâine, poimâine vor ajunge să tragă de copii, vă daţi seama. În alţi ani se organizau partide de vânat, cu localnicii în primul rând, pentru că localnicii ştiu unde să-i găsescă.
Autorităţile locale ar putea solicita o vânătoare autorizată de şacali
De mai bine de zece ani, însă, vânătoarea este interzisă, iar oamenii nu se mai pot apăra.
Valentin Sidorencu, primar Sfântu Gheorghe: Singurul sprijin care poate... De unde poate veni este de la administratorul ariei protejate şi ARBDD, coroborat cu Ministerul Mediului.
Numai să se vrea.
Asta înseamnă vânătoarea autorizată pentru eradicarea speciilor care se înmulțesc necontrolat. Ultima a fost la sfârşitul lui 2019. Atunci au fost extrase mai multe exemplare, însă nu suficiente şi nu din zonele cu probleme, spun localnicii.
Viorica Bîscă, director ARBDD: Pentru a se putea proceda din nou la o vânătoare de extracţie, trebuie să vină semnalele de la comunităţi.
Anul trecut, șacalii au scormonit inclusiv în mai multe morminte din satul Caraorman. În unele locuri, sălbăticiunile au săpat până au ajuns la sicrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰