Locurile de joacă, adevărate focare de infecţii! Cu ce boli se pot alege micuţii
Dacă nu sunt dezinfectate corespunzător şi la intervale scurte de timp, aceste spaţii pot transmite boli infecţioase grave. Legislaţia din ţara noastră nu prevede amenzi pentru nerespectarea minimelor reguli de igienă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Dacă nu sunt dezinfectate corespunzător şi la intervale scurte de timp, aceste spaţii pot transmite boli infecţioase grave. Legislaţia din ţara noastră nu prevede amenzi pentru nerespectarea minimelor reguli de igienă.
Locurile de joacă din mall-urile bucureştene sunt curăţate zilnic. Dezinfecţia însă, mai rar. O dată pe lună. O demonstrează o filmare cu o cameră ascunsă.
Neglijenţa este prezentă şi în cazul jucăriilor sau alimentelor pe care le consumă copiii în interiorul locului de joacă.
Inspectorii sanitari au făcut, anul trecut, numai trei controale în centrele comerciale. Şi asta doar în urma unor sesizări ale părinţilor. Mai mult, legea permite prezenţa copiilor cu boli contagioase în locurile de joacă, fără ca angajaţii să fie obligaţi să verifice sau să fie atenţi. Iar afecţiunile cu care se pot întoarce copiii acasă sunt nenumărate.
"Bolile digestive, cu transmitere digestivă, la bolile mâinilor murdare, putem vorbi de hepatita, ştim că hepatita A aşa se transmite, putem să ne gândim la diverse tipuri de diaree, de enterocolite la copil, aşa se transmit, digestiv, putem să ne gândim la parazitoze.", spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.
Nici în aer liber lucrurile nu stau mai bine.
Leagănul este una dintre bucuriile copilăriei, însă nici adulţii nu se pot abţine atunci când dau o fugă în parc. Zeci de copii trec pe aici zilnic, astfel că riscul de îmbolnăvire, spun specialiştii, este uriaş.
Toate acestea sunt extrem de rezistente la antibiotice şi pot provoca boli infecţioase grave. Dar parcul ascunde şi alte suprize neplăcute.
Singurii care pot luat măsuri preventive, în acest caz, sunt părinţii sau cei care ies cu copiii la joacă.
Alături de telefon, tabletă sau alte obiecte cu care intră copiii zilnic în contact, specialiştii au declarat locurile de joacă sunt unele dintre cele mai periculoase când vine vorba despre transmiterea unor boli.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰