Antena Meniu Search
x

Video Lunea Albă, tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte

Astăzi este a doua zi de Paşte, sau Lunea Albă, cum este cunoscută în tradiţia populară. De această zi se leagă nenumărate tradiţii şi superstiţii.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 03.05.2021, 09:35

Vezi și

Paștele ortodox din acest an găsește toți credincioșii, indiferent de religie, într-o situație anormală, în plină luptă cu potopitorul coronavirus SARS-CoV-2. Tradițiile, dar și superstițiile rămân, însă, aceleași.

Și nu lipsesc nici din a doua zi a celei mai mari sărbători a creștinătății. Lunea Albă din Săpătămâna Luminată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Dacă în prima zi de Paște se spune că nu le va merge bine un an celor care "pleacă din sat", mătură prin casă sau pregătesc mâncare, a doua zi de Paște, Lunea Albă cu care debutează Săptămâna Luminată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos are și ea superstițiile sale.

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte

Pe acelaşi subiect

În primul rând nu se… ridică masa de Paște! Și nu numai a doua zi, dar nici a treia! Apoi credincioșii nu trebuie să facă mătănii în biserică. Până în ziua Rusaliilor!

O altă superstiție este legată de cei care mor a doua zi de Paște. Aceștia n-ar mai trece prin Judecata de Apoi pentru că "se deschid porțile iertării și ale Raiului".

Tradiţiile şi obiceiurile populare nu-i uită nici pe cei care îşi caută norocul în dragoste. Băieţii trebuie să îşi stropească astăzi aleasa inimii cu apă. Cei cu dare de mână pot să înlocuiască apa cu un parfum.

Astăzi se plimbă pasca, este un moment prielnic pentru a ne vizita familia extinsă: finii sunt aşteptaţi pe la casele  naşilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Lunea Albă, tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte