Lupta pentru salvarea răniţilor din tragedia de la Colectiv continuă
Lupta pentru salvarea răniţilor din tragedia de la Colectiv continuă. Medicii români sunt în strânsă legătură cu omologii din afara graniţelor. Doi pacienţi, un bărbat şi o femeie, au ajuns, aseară, în Austria
Lupta pentru salvarea răniţilor din tragedia de la Colectiv continuă. Medicii români sunt în strânsă legătură cu omologii din afara graniţelor. Doi pacienţi, un bărbat şi o femeie, au ajuns, aseară, în Austria
"Am o veste minunată. Sora mea a ajuns cu bine. Este la clinica AKH din Viena". E mesajul plin de speranţă al fratelui Marianei Oprea, rănită în incendiu. Sora lui a ajuns aseară la o clinică din Austria. Tânăra era aproape de scenă atunci când s-a declanşat incendiul. Îi filma pe băieţii de la Goodbye to Gravity.
Mariana lucra la o agenţie de publicitate. A fost grav rănită în Colectiv şi a stat internată până aseară, la Spitalul Militar din Bucureşti.
Tot în Austria a ajuns şi Alexandru Hogea. Originar din Sinaia, adolescentul de 19 ani era boboc la o facultate din cadrul Universităţii Bucureşti. El a plecat la Viena, de la Spitalul Universitar. Iniţial, Alexandru trebuia să fie trimis la Bruxelles, motiv pentru care părinţii lui au aterizat, mai întâi, acolo. Abia târziu, oamenii au ajuns la Viena, cu ajutorul Ambasadelor României în Belgia şi Austria.
Astăzi, alţi răniţi au fost transportaţi la mai multe spitale din Europa. Un pacient va ajunge în Finlanda şi altul, în Norvegia.
Cătălin Ilniţchi, un rocker pasionat de fotografie, a fost preluat, la ora 15, de la Spitalul Floreasca şi dus la Tel Aviv, cu o aeronavă evreiască. El era în faţa scenei, la Colectiv. Alături de Teodora Maftei, şi ea internată la Spitalul din Israel, le făcea fotografii băieţilor de la Goodbye to Gravity.
În acelaşi timp, la Spitalul de Arşi, o altă ambulanţă îl prelua pe toboşarul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache. El trebuia să fie transferat în Elveţia. Când targa a fost urcată în autospecială, rudele şi-au împreunat mâinile în rugăciune. Orice mişcare greşită îi putea fi fatală lui Bogdan.
La mii de metri altitudine, inima lui Bogdan s-a oprit pentru câteva secunde. Medicii au reuşit să-l resusciteze, dar au decis să se întoarcă înapoi în România cu el. Bărbatul n-ar fi suportat transportul aerian.
Cei mai mulţi răniţi urmează să fie transferaţi, în această seară, la spitale din Ungaria şi Marea Britanie. Ei vor fi transportaţi cu o aeronavă NATO, frecvent folosită în misiuni de salvare. Avionul este un adevărat spital aerian, care le oferă pacienţilor condiţii optime de călătorie şi care ajunge la destinaţie de două ori mai repede decât un avion de tip Spartan.
În spitalele din România au mai rămas internaţi câteva zeci de răniţi. La Spitalul Bagdasar-Arseni mai sunt 15 oameni, dintre care 4 în stare foarte gravă. La Spitalul Militar, 9, la Elias 6 şi la Spitalul Floreasca, 7. Cele mai multe victime sunt la Spitalul de Arşi. Acolo mai sunt internaţi 19 oameni.
Următoarele ore sunt critice pentru cei mai mulţi dintre răniţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰