Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Măcel în satele lovite de pesta porcină. Efectivele de porci s-ar putea diminua cu o treime

E măcel în satele României. Mii de porci sunt sacrificaţi, în ferme sau în gopodăriile oamenilor, de teamă ca virusul pestei porcine să nu se extindă. Neputincioşi, fermierii pun lacăte pe afaceri. Iar pe ţărani, i-a cuprins disperarea.

de Redactia Observator

la 01.08.2018 , 19:46

E măcel în satele României. Mii de porci sunt sacrificaţi, în ferme sau în gopodăriile oamenilor, de teamă ca virusul pestei porcine să nu se extindă. Neputincioşi, fermierii pun lacăte pe afaceri. Iar pe ţărani, i-a cuprins disperarea. Rămaşi fără singura avere din curte, se tem că despăgubirile promise nu-i vor ajuta să treacă peste iarnă. În unele sate, a început şi scandalul. Localnicii i-au acuzat pe inspectorii sanitar-veterinari că iau porcii la grămadă, din curţi, sănătoşi sau nu, în timp ce lasă în urmă animalele care au murit deja de boală.

Pe uliţele unui sat din Constanţa cu nici două mii de locuitori a venit astăzi o armată întreagă de inspectori sanitar-veterinari flancaţi de jandarmi şi poliţişti. E una din zonele aflate în carantină unde s-a dat ordin ca toţi porcii din gospodării să fie ucişi. 70 sunt sunt ai unui singur fermier. Alţi 130 sunt adunaţi din gospodăriile sătenilor.

Câţiva inspectori abia trag un porc de 350 de kilograme spre remorca unui camion în care sunt încărcate animalele.

Vezi și

Oamenilor li s-au promis despăgubiri. Autorităţile locale i-au anunţat că vor primi puţin peste 5 lei pe kilogramul de porc.

Am trei copii, nu mai am ce sa le dau. Cu banii astia nu mai pot cumpara un porc, spune un localnic.

Virusul mortal a fost identificat în opt judeţe. Şapte sunt în carantină. În Constanţa, sunt 16 focare şi o mie de porci domestici au fost ucişi deja. Boala virală extrem de periculoasă a apărut în Tulcea, unde sunt şi cele mai multe focare, peste 449. Cincizeci de mii de animale au fost omorâte aici. 48 de mii numai într-o singură fermă.

Judeţele în carantină au graniţele închise, iar drumurile sunt verificate de poliţie. Nimeni nu are voie să scoată animale din zonele contaminat, nici carne de porc.

În Ialomiţa, alt judeţ de pe harta roşie, sunt 16 focare de pestă porcină. Animalele sunt scoase şi aici din curţi, cu scandal.

65 de mii de porci au fost ucişi în toată ţara, în cele două mari focare din sud-estul şi nord-vestul României. Până la sfârşitul anului, numărul lor ar putea depăşi un milion. Animalele sacrificate sunt incinerate, apoi aruncate în gropi cu var, ca să se oprească răspândirea virusului.

În satul Mihai Bravu din Brăila, localnicii se plâng că intervenţia autorităţilor e haotică. Porcii care au fost ucişi de virus zac în curţile oamenilor de câteva zile. Boala nu se trasmite la om, dar, oricând poate izbucni un focar de infecţie. În tot judeţul sunt 14 focare. Aproape 8 mii de porci au fost omorâţi.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori:

Romania, in momentul de fata, are un efectiv situat undeva la 4, 4 milioane de porci. In ritmul acesta s-ar putea ca la sfarsitul anului, efectvul total de porci sa se dimineaze cu o treime.

În judeţele în carantină, multe ferme sunt în pragul falimentului. Fermierii nu pot aduce furaje pentru animale şi nici le pot trimite pe cele sănătoase la abatoare. Animale au început să se ucidă între ele.

DUMITRU BĂRBIERU, fermier:

Aproape zilnic caram cate 2, 3 porci morti din cauza canibalismului la incinerator. Porci sanatosi se mananca ca lupii intre ei.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori:

Exista o decizie a CE care permite crearea unor coridoare pe care sa intre furaje si sa iasa animale sanatoase pentru sacrificare. ANSVSA nu a creat aceste coridoare.

În plus, autorităţile ar fi luat târziu măsuri de prevenţie, deşi focare izolate de pestă porcină au apărut încă de anul trecut. De abia acum se vorbeşte despre reducerea efectivelor de porci sălbatici din zona Deltei Dunării, de la care ar fi plecat virusul.

SORIN MINEA, preşedintele Federaţiei Romalimenta:

Mistreţii nu fac parte din fauna Deltei Dunării, sunt veniţi din regiunile de deal. Nu este vorba despre exterminarea porcilor, ci de o presiune pe populaţia de porci. Temerea este economică, strict! E o boală care se ia de la un animal la altul foarte uşor şi are morbiditatea până la 100%.

Autorităţile de la Bucureşti s-au adunat în aceast seară într-o comisie pentru a stabili ce măsuri vor fi luate în zilele următoare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Măcel în satele lovite de pesta porcină. Efectivele de porci s-ar putea diminua cu o treime