Manuscrisul cu rețete nobile transilvane, sursă de inspirație pentru restaurante din Sibiu
Reţete nobile, vechi de secole sunt reinterpretate în bucătăria restaurantelor din Sibiu prin intermediul unui document descoperit în biblioteca Muzeului Brukenthal
Reţete nobile, vechi de secole sunt reinterpretate în bucătăria restaurantelor din Sibiu prin intermediul unui document descoperit în biblioteca Muzeului Brukenthal. Manuscrisul 703 a aparţinut chiar bucătarilor Guvernatorului Transilvaniei şi conţine reţete rafinate, din epoca baroc. După ce au studiat manuscrisul, muzeografii au descoperit că în secolul al 17-lea gastronomia transilvăneană era în pas cu tendinţele gastronomice franceze sau vieneze.
Un caiet cu reţete culinare scrise fără prea multe informaţii precise. Nu se găsesc nici cantităţile ingredientelor şi nici timpul de preparare. Timp de un an, muzeografii au tradus sute de pagini din manuscrisul 703.
Secretele din bucătăria baronului Samuel von Brukenthal au fost tipărite într-o broşură. Apoi reţetele au fost refăcute în bucătărie. De pe mese, sibienii au putut gusta gratis diverse feluri de mâncare. De la mazăre cu mentă care reprezenta simbolul bogăţiei, salate pe pâine şi până la supe regale.
Şi pentru că sunt extrem de apreciate de clienţi, bucatăriile rafinate din Sibiu folosesc deja reţete din cărţile vechi de bucate. Într-un conac din Mărginimea Sibiului cu atmosferă gotică, preparatele sunt reinterpretate, dar la final, gustul este acelaşi.
Reţetele vechi de pe vremea baronului vor fi publicate în curand şi pe site-ul Muzeului Brukenthal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰