Antena Meniu Search
x

Român răpit de piraţi în apele Nigeriei. Mărturia lui Teofil Creţu, un marinar român care s-a luptat cu piraţii

Un român a fost luat ostatic în timpul unui atac asupra unei nave cargo, în largul apelor nigeriene. Vasul a fost atacat de persoane înarmate. Alte 11 persoane au fost răpite de piraţi.

Vezi și

Un român a fost luat ostatic în timpul unui atac asupra unei nave cargo, în largul apelor nigeriene. Vasul a fost atacat de persoane înarmate. Alte 11 persoane au fost răpite de piraţi. Ministerul Afacerilor Externe a activat celula de criză şi colaborează cu autorităţile elveţiene, care deţin vasul, dar şi cu cele din Nigeria, unde a avut loc atacul-fulger.

MV Glarus venea tocmai din Rusia cu o încărcătură de grâu la bord şi făcuse o escală în Lagos. Potrivit armatorului elveţian, vasul se îndrepta spre sudul Nigeriei când a fost atacat de mai mulţi indivizi înarmaţi. 

Folosind scări înalte, piraţii au urcat la bord şi au distrus toate sistemele de comunicaţii. Românul şi alţi 11 colegi din Filipine, Slovenia, Ucraina, Croaţia şi Bosnia au fost duşi la ţărm şi luaţi ostatici. Alţi 7 oameni au rămas la bord.

Piraţii atacă aproape săptămânal în largul Deltei Nigerului, unde se află cea mai importantă industrie petrolieră. Iar principala pradă sunt navele civile care nu au dreptul să poarte armament la bord. Teofil Crețu a luptat corp la corp cu piraţii. În 2010, şi el a fost răpit.

"Pentru început, am avut răbdare. Am stat, am ascultat, am urmărit ce făceau piraţii, cum trăiau zi de zi. Am sperat ca armatorul să plătească recompensa pentru noi. El nu a plătit. Într-o dimineaţă, le-am luat armele şi asta a fost" a spus Teofil Creţu.

Ministerul Afacerilor Externe a activat o celulă de criză şi este în contact permanent cu autorităţile elveţiene şi cu cele nigeriene.

În ultimii 10 ani, cel puţin 9 conaţionali au fost prizonierii rebelilor din Delta Nigerului, care au cerut bani în schimbul eliberării lor.

În iulie, un inginer român, angajat la o firmă petrolieră, a fost luat ostatic în Libia.

Un alt român, Iulian Gherguţ, a fost răpit în urmă cu trei ani şi jumătate de o grupare teroristă din Burkina Faso.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Român răpit de piraţi în apele Nigeriei. Mărturia lui Teofil Creţu, un marinar român care s-a luptat cu piraţii