Video

Mărturii din mijlocul infernului. Secundele care au făcut diferenţa: 120 de vieţi salvate

De Laurenţiu Rădulescu.
Publicat: 01.02.2021, 20:21.
Actualizat: 01.02.2021, 20:21

Prinşi între patru pereţi la temperaturi sufocante, zeci de oameni au fost evacuaţi pe braţe sau duşi întinşi pe pături spre ambulanţele venite în ajutor. Scenele de coşmar de la Institutul Matei Balş, din Capitală, au provocat răni adânci inclusiv în sufletele salvatorilor.

Cei care au ajuns primii acolo, fie ei medici, asistenţi sau poliţişti.

Stăteau la geam. Strigau după ajutor. Se uitau la noi neputincioşi. Negri la faţă, de fum...”, spune un salvator.

50 de minute mai erau până la ieşirea din tura de noapte în momentul în care s-a dat alarma la Matei Balş.

Mihai, agent la secţia 7 poliţie de mai puţin de un an, a ajuns în curtea spitalului în doar trei minute. De imaginea peste care a dat acolo nu va uita prea curând.

Mihai Diaconu agent poliţie-salvator- loc salvator Balş: „Oamenii de la etaje strigau după ajutor. Spuneau că nu au aer”.

Primele două echipaje de pompieri ajunse în curtea spitalului încercau să ţină flăcările sub control.

Imagini de coşmar pentru salvatori

Secundele se scurgeau repede. Mihai şi alţi doi colegi au fost printre primii care au intrat în pavilionul 5 cu un singur gând. Să salveze cât mai mulţi oameni cu putinţă. O misiune cu mâinile goale în faţa flăcărilor. O parte din pacienţi erau imobilizaţi la pat. Alţii erau aproape leşinaţi pe holurile spitalului.

Mihai Diaconu agent poliţie-salvator: „Striga după ajutor până am ajuns eu. Îmi tot repeta că nu poate să respire. Că are nevoie de îngrijiri medicale”.

„A trebuit să sar pe balcon, pentru că intra fum. În toate saloanele astea a intrat fum”, spune un pacient.

Mihai Diaconu: „Cei care nu se puteau sprijini pe picioare am luat măsura să-i caram pe paturi. Erau persoane în vârstă de minim 70 de ani cu perfuzii. Nu puteau să se mişte”.

120 de vieţi salvate

Cinci pacienţi a reuşit Mihai să salveze până când sute de salvatori au ajuns în curtea Institutului Matei Balş. În total peste 120 de pacienţi şi cadre medicale au fost evacuaţi.

„Este foarte bine ca din peste 100 de pacienti pe cei mai multi am reusit sa ii punem in siguranta într-un interval scurt de timp”, spune medicul Adrian Marinescu.

În faţa procurorilor 16 persoane, medici, asistenţi şi electricieni au dat declaraţii până acum.

Avocat Cristian Durgheu: „Imediat după incendiu au fost citate infirmierele şi asistentele care au fost pe tura de noapte. Pe mâini şi în haine aveau impregnate încă urme de funingine”.

Fostul manager Adrian Streinu Cercel, dar şi primii salvatori ajunşi la spital în dimineaţa incendiului ar urma să dea declaraţii în următoarele zile.


Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii absolut șocante! Cum s-a sinucis, de fapt, Ionel după ce a omorât-o pe Andreea în fața fetiței de 5 ani
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro