Mărturii emoţionante despre Regele Mihai ale localnicilor din Dobriţa, acolo unde Majestatea Sa a poposit timp de o lună, în august 1944
Mărturii emoţionante despre Regele Mihai ale localnicilor din Dobriţa, acolo unde Majestatea Sa a poposit timp de o lună, în august 1944.
Ultimul Rege al României a închis ochii. Însă amintirea lui va rămâne mereu vie printre localnicii din Dobriţa. Aici, la un conac din micul sat de munte din Gorj, Regele Mihai a poposit timp de aproape o lună, împreună cu întreaga suita regală, în vremurile tulburile ale lui august 1944.
Conacul în care a stat Regele Mihai este la fel ca acum 73 de ani, când împreună cu Regina Mamă şi suita regală, a locuit aici timp de trei săptămâni. Neschimbată este şi camera Majestăţii Sale. Localnicii îşi aduc aminte mai ales despre simplitatea sa.
"Se plimba cu motocicleta, pe coastele astea, în sus, un băiat de treabă, noi eram mai copilandrii, nu ştiam ce era în societate", îşi aminteşte un localnic.
Prezenţa Regelui a transformat satul într-o fortăreaţă, întreaga zonă fiind păzită zi şi noapte de armată.
Cornel Şomâcu, istoric: "Faptul că Regele Mihai a stat trei săptămâni la Dobriţa, în Gorj, înseamnă foarte mult pentru aceste meleaguri. De fapt, Suveranul României cunoştea această zonă, o mai vizitase de două ori în 1934 şi 1938."
Întâmplător sau nu, în aceeşi perioadă, tezaurul Românei a fost mutat la Mănăstirea Tismana, mai întâi în beciul lăcaşului de cult, iar apoi într-o peşteră din apropiere.
Alexandru Roibu, referent specialitate BNR: "Majestatea Sa nu a ştiut, deoarece din documentele vremii s-a păstrat secretul acestei operaţiuni, Operaţiunea Neptun de la acea vreme, despre care aveau cunoştinţă reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe."
Printre cei care au trăit acele vremuri este şi profesorul Gheorghe Catană. Azi are 94 de ani, e vetern de război şi crede că Suveranul a murit neîmpăcat departe de ţara lui.
Grigore Catană, veteran de război: "L-am iubit foarte mult, pentru că Regele când a venit la Dobriţa, eu eram pe front, dar discuţiile pe care le-am avut cu oamenii, după ce am terminat, au spus că atât timp cât a fost la Dobriţa, se purta perfect de bine."
Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu: "Cu regret am aflat de moartea Regelui Mihai I, vreau să transmit condoleanţe Familiei Regale pentru inevitabilul care s-a petrecut. Motiv pentru care am luat decizia, în consiliul local, din luna decembrie, strada unde dumnealui a locuit, să îi poarte numele Regele Mihai I."
Familia Regală a ajuns la Dobriţa datorită colonelului Petre Petrescu, care a sărit în ajutor Regelui Mihai atunci când România a întors armele împotriva Germaniei naziste.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰