Antena Meniu Search
x

Masa de Crăciun goleşte portofelele

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, românii îşi fac deja calculele pentru masa festivă. Deschid larg portofelele pentru prima runda de colindat prin magazine

Vezi și

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, românii îşi fac deja calculele pentru masa festivă. Deschid larg portofelele pentru prima runda de colindat prin magazine

Mulţi au bugetul clar stabilit, dar socoteala de acasă nu prea se potriveşte cu cea din târg. Masa de sărbători e mai scumpă cu 10% faţă de anul trecut.

Cine vrea să le prepare în casă, trebuie să plătească mai mult decât anul trecut. Fileul de porc s-a scumpit cu 3 lei, în timp ce un kilogram de ceafă de porc a ajuns să coste 18 lei.

Cine nu are timp, poate să cumpere totul gata preparat. Cârnaţii de porc costă în jur de 15 lei kilogramul. Dacă sunt şi afumaţi, atunci preţil ajunge şi la 24 de lei. Mai ieftină este slănina afumată: 17 lei kilogramul. Românii mai pretenţioşi, care vor să mănânce preparate mai uşoare, pot alege pentru friptură carnea de pui sau de curcan, iar pentru sarmale carnea de vită.

Iar dacă punem în cos 2 kilograme de carne tocată pentu sărmăluţe, alte 2 kilograme carne de porc pentru piftie şi de ce nu, câteva pulpe de pui pentru supă, o să plătimp la casă cel puţin 150 de lei.

Apoi - cartofi, ceapă, ardei, morcovi, roşii, castraveţi, salată verde. Încă 50 - 60 de lei. Iar dacă mai punem în coş şi câteva fructe, bugetul mai creşte cu 25 lei.

Din coşul de cumpărături nu trebuie să lipsească brânza, caşcavalul, iaurturile şi lapte. La fel şi vinul. În jur de 20 de lei. Şi cozonacii se găsesc din belşug în magazine.

Cozonacul cu ciocolată, nucă şi stafide costă 13 lei. Cu aproape 2 lei mai mult faţă de anul trecut. Cine vrea cozonaci proaspeţi de Crăciun, trebuie să dea comandă din timp.

Aşa că, în total, pentru masa de sărbători, românii plătesc cel puţin 500 de lei. La aceşti bani se mai adaugă bradul şi ornamentele de Crăciun. Aproximativ 250 de lei cu totul. La final, un calcul simplu arată că bugetul ajunge aproape la valoarea unui salariu minim pe economie. Şi după ce se termină Crăciunul, urmează Revelion. Alţi bani, altă distracţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Masa de Crăciun goleşte portofelele