Antena Meniu Search
x

Medicul de pe ambulanţa care trebuia să-l salveze pe Patrick Ekeng, trimis în judecată

Medicul de pe Ambulanţa Puls care a intervenit în 2016 pe Stadionul Dinamo în cazul fotbalistului Patrick Ekeng, a fost trimis în judecată.

Medicul de pe ambulanţa care trebuia să îl salveze pe Patrick Ekeng, trimis în judecată - Observator

Medicul de pe Ambulanţa Puls care a intervenit în 2016 pe Stadionul Dinamo în cazul fotbalistului Patrick Ekeng, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

Procurorii explică în rechizitoriu că Elena-Mihaiela Duţă, în calitate de medic specialist medicină de urgenţă, delegată ca să asigure asistenţa medicală de ugenţă la meciul de fotbal din 6 mai 2016 de pe Stadionul Dinamo, nu a luat măsurile care se impuneau privind starea fotbalistului Patrick Ekeng, care s-a prăbuşit pe teren în timpul partidel.

Procurorii spun că medicul nu a evaluat corect starea jucătorului în funcţie de care trebuia să ia măsurile adecvate, iar ulterior, după ce a constatat că acesta a intrat în fibrilaţie ventriculară, nu a aplicat protocolul de resuscitare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti afirmă că medicul ar fi putut să prevadă „rezultatul inacţiunii sale", care a pus în pericolul viaţa pacientului.

„(...) A sporit astfel un pericol însemnat pentru viaţa pacientului, pericol care nu a mai putut fi înlăturat, acesta decedând în ciuda intervenţiei ulterioare a personalului medical din cadrul Spitalului "Floreasca", neprevăzând rezultatul inacţiunii sale, deşi trebuia şi putea să prevadă producerea acestui rezultat", scriu procurorii.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.

La 30 iunie 2016, medicul Mihaela Duţă de la Ambulanta Puls a fost audiată la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă, în dosarul privind moartea fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng. Ea a fost citată să se prezinte la parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul privind moartea lui Patrick Ekeng, în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Duţă a fost acuzată că nu a făcut nicio manevră de resuscitare, nici când l-a preluat pe Patrick Ekeng şi nici în ambulanţă, deşi acesta era în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a fotbalistului. Raportul medico-legal a arătat că moartea lui Ekeng s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare, apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociată cu anomalii coronariene.

"Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena-Mihaiela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de  primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului", arată procurorii Parchetului Capitalei.

Anchetatorii susţin că deşi, în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duţă de a nu efectua manevre de resuscitare, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că Ekeng se afla în fibrilaţie ventriculară, "anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului", se înscrie între cauzele care au determinat decesul.

"Din datele medicale puse la dispoziţie nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească. Acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere duce la o scădere a şanselor de supravieţuire", au scris legiştii în raportul de necropsie.

În document se mai arată că, în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. "Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut", se mai arată în raport.

La 6 iulie 2016, După a fost pusă sub control judiciar şi i s-a interzis să profeseze timp de două luni.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Medicul de pe ambulanţa care trebuia să-l salveze pe Patrick Ekeng, trimis în judecată