Antena Meniu Search
x

Medicina viitorului se practică şi în România! Operaţii pe inimă, fără bisturiu

Medicina viitorului se practică şi în România. În clinicile private, medicii salvează deja inimi şi vieţi, cu ajutorul dispozitivelor minuscule.

Vezi și

Medicina viitorului se practică şi în România. În clinicile private, medicii salvează deja inimi şi vieţi, cu ajutorul dispozitivelor minuscule, fără bisturiu şi fără ore de operaţii chinuitoare. Însă în spitalele de stat, viitorul. mai aşteaptă. O intervenţie salvatoare costă peste zece mii de euro, iar statul nu are aceşti bani.

"Nu stai cu frica morţii, asta contează extraordinar de mult." Acest pacient suferă de fibrilaţii atriale de mai bine de şase ani. Timp de patru ani, a urmat un tratament costisitor cu anticoagulante, cu efecte secundare. Până a ajuns să cunoască metoda Whatchman. "Îţi vine să crezi că intră chestia aia, ajunge în inimă, e puţin... Ai impresia că e Star Trek, adică ceva în genul ăsta, nu e realitate."

Metoda presupune introducerea unui dispozitiv din metal de nici trei centimetri, prin vena femurală. Cu ajutorul unor fire speciale, se ajunge la inimă. Raluca Naidin medic şef chirurgie cardiovasculară: "Această umbreluţă practic se expandează şi se eliberează la nivelul urechiuşei stângi. Urechiuşa stângă, care este un apendice al inimii."

"Prin aparatul ăsta... nu mori, asta-i ideea. Chiar dacă intri în fibrilaţie, poţi să stai 24 de ore, poţi să stai 48 de ore, nu e o problemă, că vii şi te scoate din fibrilaţie... dar nu mori."

Pe acelaşi subiect

O altă metodă este Amplatzer. Tot cu un dispozitiv minuscul se poate trata, în doar 20 de minute, o malformaţie congenitală precum defectul de sept atrial. 

Chirurgia fără bisturiu prinde tot mai mult teren în Europa, iar România se aliniază trendului. Medicii de la noi folosesc deja de doi ani şi Mitracipul, un dispozitiv destinat pacienţilor cu afecţiuni grave. Din păcate, doar în clinicile private, deoarece statul nu decontează astfel de tehnici. 

Cel puţin 10.000 de euro costă o asemenea intervenţie revoluţionară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Medicina viitorului se practică şi în România! Operaţii pe inimă, fără bisturiu