Antena Meniu Search
x

Ministrul Transporturilor anunță eliminarea vinietei pentru traficul greu și introducerea unei taxe pe distanță

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat luni seara un nou sistem de taxare a traficului greu, care va fi introdus din 2023. Este vorba de eliminarea actualeleor viniete și aplicarea unor taxe pe distanțele parcurse.

de Redactia Observator

la 07.06.2021, 22:27

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

„În ceea ce privește traficul greu, mașinile peste 7,5 tone, camioane, TIR-uri, autocare, în aproape toate țările din Europa, dacă nu mă înșel 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea rețelelor de drumuri naționale nu pe timp, ca în România, unde cumpărăm o vinietă care e valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanță parcursă. Chiar și țările de lângă noi, Bulgaria, Ungaria, mai departe Austria, folosesc deja acest sistem. E vorba ca și noi să facem această trecere, pentru traficul greu”, a declarat Cătălin Drulă, la Digi24.

Acesta a precizat că pentru mașinile mici sistemul nu va fi schimbat.

„Așa e și în Austria: pentru mașini mici se plătește vinietă, traficul greu plătește la distanță parcursă, sunt diverse metode și sisteme, unele implică un sistem montat la bordul camionului, altele sunt bazate pe camere care recunosc numărul de înmatriculare. E vorba de a ne alinia acestei tendințe de taxare europeană, ceea ce permite o taxare mai corectă și a utilizării, și a poluării, permite să avem o competiție mai echilibrată între traficul feroviar și cel rutier”, a mai spus ministrul.

Conform acestuia, Austria încasează 300 de milioane de euro din vinietă, care se aplică mașinilor mici, iar România ia tot 300 de milioane per total, din toate categoriile, în timp ce austriecii mai iau 1,2 miliarde din taxarea traficului greu: „Adică traficul greu plătește grosul utilizării și al întreținerii rețelei de drumuri”.

Întrebat de când se va aplica noul sistem, Cătălin Drulă a spus că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte: „Colegii de la Ministerul Fondurilor Europene au datele exacte, dar cred că este vorba de anul 2023, spre sfârșit pentru introducerea acestui sistem”.

Ministrul a anunțat că vor fi organizate consultări cu industria tranportului, inclusiv în ceea ce privește nivelul taxei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ministrul Transporturilor anunță eliminarea vinietei pentru traficul greu și introducerea unei taxe pe distanță