Misterul sutelor de kilograme de cocaină din Delta Dunării, departe de a fi elucidat
În urmă cu fix un an şi două luni, pe 23 martie, informaţia că o barcă plină cu droguri se răsturna la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, a zguduit România. Deși au trecut 14 luni, ancheta celor 800 de kilograme de cocaină se desfăşoară în tăcere şi nu avem vreun făptaş.
- Misterul cocainei din Deltă, nedeslușit
- Niciun făptaș nu a fost condamnat
Pescuitul este pe lista motivelor întemeiate pentru a putea părăsi localitatea, așa că Delta Dunării a prins viaţă în ultimele zile. La Sfântu Gheorghe, locul unde șalupa plină cu droguri s-a răsturnat anul trecut, au fost ridicate și multe case de vacanţă, încă un motiv ca satul să fie tot mai vizitat.
Oamenii locului spun ca manevrarea unei șalupe la vărsărea Dunării în Mare nu este pentru oricine.
"Este clar că au venit cei care cunoșteau zona, că nu vine nimeni care nu știe, apa este destul de mică, la gura de vărsăre apa are un metru jumătate, e posibil să faci accidente. Din ăștia vin destul de des, tot felul de bărci din astea, mai ales în ultima perioadă. Dacă se întâmplă ceva, iar poliţie, iar elicoptere, iar întrebări", a declarat un pescar.
Pe 23 martie, șalupa plină cu 800 de kilograme de cocaină s-a răsturnat și a eșuat, pe plajă, la 10 kilometri de Sfântu Gheorghe. Un cioban a găsit ambarcațiunea și a sunat la 112. Nu se știe, nici până acum, ce s-a întâmplat cu cei care transportau cocaina. Presupușii contrabandiști ar fi făcut mai multe drumuri spre largul Mării Negre, înainte ca barca plină cu droguri să naufragieze.
2.55 Anchetatorii susţin că drogurile erau transportate spre Europa de Vest de cetățeni sârbi și spanioli cu ajutorul unor complici români.
A urmat un maraton al polițiștilor care descopereau zilnic pachete cu droguri scoase la mal de valuri, pe întreg litoralul.
Curenții au purtat pachetele de cocaină până la vecinii bulgari
Sute de kilograme au fost găsite și la Şabla, în Bulgaria, la aproximativ 30 de km de Vama Veche. La fel ca în România, cocaina era învelită în folie impermeabilă și protejată în veste de salvare. 3,28
Procurorii DIICOT au preluat cazul şi singurele informații au fost doar cele care au apărut la cald. La câteva zile, 7 persoane au fost reținute. Dintre acestea, doi șoferi, care ar fi urmat să care drogurile cu TIR-ul. De atunci anchetatorii nu au scos vreo vorbă despre suspecți. Și nicio vreo explicație despre cum au reușit contrabandiștii să se plimbe dinspre largul mării spre Dunăre.
Ioan Buda, șeful Poliţiei Române de atunci, declara că toate ambarcaţiunile care navighează pe Marea Neagră sunt monitorizate prin sistemul SCOMAR și că aveau informații despre transportul suspect. Ajuns chiar la frâiele Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda a demisionat din fruntea instituției în urmă cu două zile, invocând motive personale. Între timp, ancheta pare că va avea un final plin de surprize de care vom avea parte peste numai o lună, spun surse apropiate procurorilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰