Modelul declaraţiei pe proprie răspundere cu care puteți ieși din casă
Începând de astăzi, 25 martie, ora 12.00, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricții de circulație prevăzute de Ordonanța militară nr.3, deplasarea în afara casei nu se mai poate face decât cu anumite excepții și doar în baza declarației pe propria răspundere sau a adeverinței de angajator.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Începând din 25 mertie, ora 12.00, în România intră noi restricții de circulație a persoanelor.
- Deplasarea în afara casei interzisă, cu anumite excepții.
Începând de astăzi, 25 martie, ora 12.00, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricții de circulație prevăzute de Ordonanța militară nr.3, deplasarea în afara casei nu se mai poate face decât cu anumite excepții și doar în baza declarației pe propria răspundere sau a adeverinței de angajator.
Autoritățile au impus noi restricții de circulație a persoanelor, în România. Măsurile anunțate ieri de președintele Klaus Iohannis și cuprinse într-o nouă ordonanță militară au drept scop evitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.
Deplasarea în afara casei interzisă, cu anumite excepții
Mai precis, începând de astăzi, ora 12.00, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizicăindividuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
Persoanele peste 65 de ani, afară doar între orele 11-13
Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoanevârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afaraintervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Deplasarea în afara locuinței, doar cu declarația pe propria răspundere
Cei care ies din casă trebuie să aibă asupra lor:
a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
(NOU): Autoritățile au emis un model actualizat de declarație pe propria răspundere, care poate fi redactat sau completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite. Este în format PDF și necesită ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului.
MODEL ACTUALIZAT DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
Aici este modelul inițial de declarație pe propria răspundere:
MODEL DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE
(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei.
Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰