Antena Meniu Search
x

Munca la negru, mai prețioasă decât viața, pentru români. Foarte mulţi tineri îşi pun în pericol viaţa, lucrând în condiţii ilegale

După moartea celor nouă tineri care s-au prăbuşit cu microbuzul improvizat în râul Bistriţa nimic nu s-a schimbat. Astăzi, singurul supravieţuitor bate din nou ţara ca să muncească cu ziua.

Vezi și

Când sărăcia este mare, grija pentru propria viaţă trece pe locul doi. După moartea celor nouă tineri care s-au prăbuşit cu microbuzul improvizat în râul Bistriţa nimic nu s-a schimbat. Astăzi, singurul supravieţuitor bate din nou ţara ca să muncească cu ziua.

Lipsa banilor motivul pentru care Ionuţ Vîrlan a plecat din satul natal din Neamţ în judeţe mai bogate. A fost singurul supravieţuitor al accidentul în care nouă colegi şi-au pierdut viaţa. 

Şi-a îngropat fratele în ziua de Paşte. La câteva zile de înmormântare, a trebuit să plece din nou. 

Mama lui Ionuţ spune că de data aceasta, fiul ei s-a dus la Târgu Mureş cu un contract de zilier. În condiţiile în care cei mai mulţi tineri din comuna Podoleni lucrează la negru.  

Regiunea Nord-Est, care cuprinde şi judeţul Neamţ, este cea mai populată din ţară, dar şi cea mai defavorizată. 3.600.000 de oameni trăiesc aici. Din populaţia cu drept de muncă, doar 55% are o ocupaţie oficială.

Tragedia de la începutul lunii aducea din nou lipsa locurilor de muncă în atenţia autorităţilor. Prefectul avea atunci o soluţie teoretică.

Daniela Soroceanu, prefect Neamţ: "Acest lucru se poate face prin atragere de investitori în zona noastră. Acest lucru este de competenţa fiecărei unităţi administrativ teritoriale."

Dar infrastructura lipseşte, iar afaceriştii nu se grăbesc să ajungă aici.  

Din bugetul de investiţii pentru 2018, doar 4,8% era alocat regiunii Nord-Est. Iar roadele sunt pe măsură. Din PIB-ul României,  puţin peste 10% vine din judeţele Moldovei. Restul e muncă la negru.

Iar de forţa de muncă ieftină profită firmele fantomă. Precum cea care a angajat tinerii care au sfârşit în râul Bistriţa.

Dorel Fit, Director ITM Alba: "Aveau trei angajaţi cu contract de muncă, dintre care doi suspendaţi. Iar al treilea angajat, care era activ, era administratorul societăţii, angajat cu contract de muncă pe pot de muncitor necalificat."

Firma a fost amendată cu 100.000 de lei. Ceea ce arată încă o dată că tragedia din Vinerea Mare nu a schimbat nimic în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Munca la negru, mai prețioasă decât viața, pentru români. Foarte mulţi tineri îşi pun în pericol viaţa, lucrând în condiţii ilegale