Antena Meniu Search
x

Zeci de muncitori sezonieri, veniți din Austria, trimiși direct în carantină

Zeci de muncitori români s-au întors acasă cu trenul din Austria. Sunt cei care au avut grijă luni întregi de bătrânii de acolo. Iar acum au făcut schimbul cu alţi colegi de-ai lor. 

Iulia Dumitrașcu
de Iulia Dumitrașcu

la 13.05.2020, 23:17

Vezi și
  • Muncitorii sunt nemulțumiți de decizia autorităților.
  • Ministrul Muncii anunță că merge în Germania, pentru a se interesa de soarta românilor de acolo.

Nici bine nu au ajuns în România, că deja a început revolta. Muncitorii sezonieri s-au plâns că au fost umiliţi pe drumul spre carantină. În plus, unii reclamă că sunt duşi departe de familii chiar dacă s-au testat pentru coronavirus.

41 de români au coborât din trenul care i-a adus acasă. Mulţi s-au întors după aproape trei luni în care au stat departe de familii. Tot drumul, au fost însoţiţi de poliţişti de frontieră îmbrăcaţi în combinezoane.

Drumul din Austria până în România a durat aproximativ 10 ore. De aici, din Gara de Nord din Timişoara, oamenii vor fi preluaţi şi duşi cu autocare speciale în zonele din care provin. Acolo vor sta în carantină timp de 14 zile. 

Decizia i-a nemulţumit pe unii dintre români. Mai ales că îşi făcuseră testul pentru coronavirus chiar înainte de întoarcerea în ţară. 

Mihaela Valcovici, director DSP Timiș: Din punct de vedere medical, te poţi pozitiva şi-n a patra zi, şi-n a şaptea zi. Noi nu facem altceva decât să respectăm legislaţia în vigoare. 

Revolta a continuat şi în drumul spre centrele din carantină. La limita cu judeţul Alba, românii s-au plâns că au fost lăsaţi să aştepte cu orele în soare până au fost triaţi. Fiecare va intra în carantină în judeţul din care provine. 

Românii lucrează în schimburi de câteva săptămâni, în casele bătrânilor din Austria. Abia zilele trecute, au fost înlocuiţi de alţi colegi, trimişi în Austria cu trenuri special comandate pentru transportul muncitorilor sezonieri. 

În această seară, acelaşi tren se va întoarce în Austria cu alţi 104 îngrijitori români. În Europa, este criză de muncitori sezonieri. Deşi are nevoie de 45 de mii de oameni care să muncească în agricultură, Franţa, de exemplu, a găsit doar 15 mii. Aceştia sunt plătiţi cu sume cuprinse între 1000 şi 1.800 de euro pe lună. Printre ei, este şi Dana, o româncă ce lucrează într-o seră de zmeură. 

Dănuţa Czajca, româncă din Franța: Este al optulea sezon în care vin aici. Nu mă plâng. Salariul este bun aici. 

Ca să motiveze bonele, îngrijitoarele şi menajerele românce, Italia vrea să le ofere un bonus de 600 de euro pentru lunile aprilie şi mai. Şi să le prelungească contractele de muncă pe o perioadă de cel puţin şase luni. 

În Germania, situaţia muncitorilor sezonieri este incertă. În ultimele săptămâni, peste 200 de români angajaţi la un abator au fost testaţi pozitiv la coronavirus. Iar alţii aşteaptă rezultatele cu sufletul la gură. Printre ei, e şi Iulian, un tâmplar din Bacău în vârstă de 48 de ani. Bărbatul se plânge de condiţiile în care este cazat. 

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat că va pleca în Germania ca să se intereseze personal de soarta românilor infectaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Zeci de muncitori sezonieri, veniți din Austria, trimiși direct în carantină