Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Noua fobie a tinerilor: unii fac atac de panică când sună telefonul. Majoritatea comunică doar în scris

Teama de a răspunde la telefon sau telefobia este un nou tip de anxietate identificată în rândul tinerilor din generaţia Z. Iată cum explică specialiştii noul trend şi ce remedii există pentru ca o conversaşie telefonică să nu mai fie un chin sau motiv de nelinişte. 

de Bianca Podosu

la 02.01.2024 , 19:48

Sunetul unui telefon poate duce chiar şi la atacuri de panică. Psihologii spun că persoana afectată are palpitaţii, simte greaţă şi respiră cu dificultate.

Bianca Podosu, reporter Observator: Prima reacţie a celor care au dezvoltat o fobie atunci când le sună telefonul este să nu răspundă. Mulţi dintre ei caută pe Internet să vadă dacă numărul e sigur, iar după, sună ei înapoi sau trimit un mesaj.

Cei mai afectaţi sunt tinerii din generaţia Z, care au crescut în epoca Internetului şi a reţelelor de socializare.

Vezi și

Adolescenţii comunică, mai ales, pe grupurile formate pe anumite reţele sau aplicaţii

Pe acelaşi subiect

Lorena Drăguşin Asociaţia Elevilor Constanţa: Noi la şcoală avem grupul nostru doar cu elevii, avem grupul cu doamna dirigintă unde comunicăm prin mesaje text. Singurul context în care noi tinerii preferăm să dăm un telefon este când avem de discutat cu o persoană mai în vârstă decât noi. 

În rest, mesajele curg prin SMS, WhatsApp sau Facebook Messenger. Apelurile telefonice clasice au devenit demodate şi chiar motive de anxietate.

Keren Rosner, psiholog: Ei nu pot să vadă persoana cu care vorbesc, aşadar nu au indicii nonverbale despre reacţia celuilalt. Îşi imaginează că sunt respinşi, că sunt umiliţi că sunt agresaţi şi se poziţionează în afara posibilităţii de control.

Anxietatea de a vorbi la telefon poate fi tratată prin terapie, cu ajutorul unui psiholog

Teama de conversaţia telefonică trimite mulţi tineri în terapie. Vestea bună este că frica poate fi învinsă.

Keren Rosner, psiholog: Emoțiile asociate cu vorbitul la telefon sunt tratate prin terapia de vorbire, exerciții de expunere graduală și de provocare frecventă a unor situații posibile pentru a reduce anxietatea, sigur acompaniat de exerciții de relaxare.

Telefobia poate fi şi un semn de anxietate socială.

Bianca Podosu Like

10 ani a durat să ajung aici, în locul în care am simțit că trebuie să fiu din totdeauna. Am început un curs la IMA, dar nu am reușit să îl termin pentru că în viața mea apăruse primul copil.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Noua fobie a tinerilor: unii fac atac de panică când sună telefonul. Majoritatea comunică doar în scris