Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Numărul turiștilor din România a scăzut de patru ori, față de anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus

Cu turismul în moarte clinică şi români cu buzunare mai goale, pandemia a lovit în tot ce înseamnă industria ospitalităţii. În prima lună de vară, numărul turiştilor a fost de patru ori mai mic decât în iunie 2019 şi multe hoteluri şi agenţii de turism au fost nevoite sa tragă obloanele. Cele rămase în picioare cer ajutor de la Guvern, ca să mai acopere nişte goluri. 

de Redactia Observator

la 06.08.2020 , 22:22

  • Specialiștii prevăd un viitor sumbru pentru industria ospitalității din România.

Bogdan Arsene, manager hotel: Stăm foarte, foarte prost, la nivel de avarie.

Managerul hotelului din Bucureşti face bilanţul pandemiei. Turişti puţini, profit mic. 

Bogdan Arsene, manager hotel: E o scădere de mai bine de 70%. În mod normal, anul trecut am fi fost pe un grad de ocupare de 80-90%. 

Vezi și

Alt hotel mare, aceeaşi situaţie. Pandemia nu doar că a rărit turiştii, ci a şi anulat evenimentele. 

Raluca Mandache, manager hotel: Pentru perioada în care suntem acum, au fost anulate toate evenimentele. Până acum cred că sunt pierderi de 70%.

Dar chiar şi cu încasări mai mici, patronii marilor hoteluri se pot considera norocoşi. Cei care au rămas fără bani funcţionează în regim de avarie. 

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere: 48% din hotelierii din România nu rezistă mai mult de luna august. Dacă criza continuă în aceleași condiții, doar 7% dintre hotelieri rezistă până în martie 2021.

Cifrele oficiale arată dezastrul din turism. În prima lună de vară, oamenii abia începuseră să plece în vacanţe scurte în ţară, după perioada de izolare. În iunie, doar 334 de mii de turişti s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din România, de patru ori mai puţini decât în iunie 2019. Dintre aceştia, 13 mii de străini, în timp ce anul trecut erau de 22 de ori mai mulţi. Deocamdată, autorităţile se uită la cifre şi ridică din umeri. 

Răzvan Pârjol, secretar de stat: Industria ospitalității este o industrie a păcii, deci în momentul unei crize de acest gen, în sensul larg al cuvântului, ea nu prea are inerție, ea moare subit. 

Şi patronii de restaurante au ajuns la limita răbdării. Fiecare lună în care au stat închişi le aduce pierderi de 400 de milioane de euro pe lună. Acum cer soluţii de la Guvern, inclusiv scutiri de impozite şi acordarea de vouchere pentru masă. Pentru început, vor ridicarea restricţiilor. 

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere: Cât mai repede posibil să deschidem restaurantele de interior, măcar în anumite unități, cum ar fi hoteluri sau zona balneară. 

Calculele oficialilor arată însă diferit. 

Ludovic Orban, premierul României: Ne-am dori să putem să deschidem restaurantele. Trebuie să avem un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătățit.

Potrivit unui studiu prezentat astăzi, unu din trei angajaţi din industria hotelurilor şi restaurantelor şi-a pierdut locul de muncă în perioada pandemiei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Numărul turiștilor din România a scăzut de patru ori, față de anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus