Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Numărul copiilor născuţi cu malformaţii cardiace a crescut cu zece la sută, în ultimii trei ani!

Din păcate, numărul centrelor unde există specialişti care să-i trateze nu creşte proporţional. Singurul spital care şi-a dezvoltat o echipă proprie, pe lângă cel din Târgu-Mureş, este Spitalul Marie-Curie din Capitală.

de Redactia Observator

la 20.01.2017 , 21:03

Din păcate, numărul centrelor unde există specialişti care să-i trateze nu creşte proporţional. Singurul spital care şi-a dezvoltat o echipă proprie, pe lângă cel din Târgu-Mureş, este Spitalul Marie-Curie din Capitală.

-Am ajuns aici... acum avem 11 luni şi într-un final am ajuns să facem intervenţia.

Fiul Adinei s-a născut cu o malformaţie congenitală care-i strâmtează vasele prin care circulă sângele din cord. Abia acum a ajuns pe masa din blocul operator, după ce alţi copii mai grav bolnavi au avut prioritate.  

Vezi și

-Sperăm să fie ok, avem toată încrederea că o să fie aşa.

Pe acelaşi subiect

-Aceasta trebuie închisă, vedeţi acum trece sânge de aici încoace, după ce se închide, nu mai trece sângele de aici până aici.

Rareş a fost operat de un medic proaspăt ieşit din rezidenţiat. Este specialist de doar două luni, dar operează inimi de copii de aproape cinci ani. Metoda chirurgicală folosită este cea mai modernă la ora actuală.

-Rezolvăm toate problemele dintr-o singură operaţie: se închide comunicarea din interiorul inimii şi vasele acestea care sunt strâmtorate le lărgim cu ajutorul unor petece din materiale biologic.

La Spitalul Marie Curie din Capitală se operează acum şi minim-invaziv, iar micii pacienţi pot pleca acasă la doar o zi după operaţie.

-Avem o sală de hemodinamică foarte modernă, unde am început şi acest program, devenit o rutină, de cardiologie intervenţională. 

În România există doar 5 centre de stat specializate în chirurgie cardiacă pediatrică. Două în Bucureşti, Spitalul Marie Curie şi Spitalul Grigore Alexandrescu, şi alte trei în Târgu-Mureş, Iaşi şi Cluj-Napoca. Însă doar două fucţionează în permanenţă - cel de la Marie Curie şi cel din Târgu-Mureş. În celelalte încă nu există echipele de specialişti. 

-Nu numai că avem o mie de nou-născuţi în fiecare an în România, dar mai sunt şi vreo 3000-4000 de cazuri împrăştiate în ţară, pe o listă de aşteptare lungă, care n-au fost operaţi până acum.

Principala cauză a malformaţiilor este una genetică. Singura metodă prin care pot fi tratate aceste afecţiuni ar fi încă din timpul sarcinii. România n-are însă dezvoltată o astfel de tehnică, iar un procent semnificativ din femeile gravide nici măcar nu se prezintă la controale periodice.

-Momentan s-a încercat în câteva centre, dar pentru un set foarte limitat de boli. Rezultatele, mă rog...încă nu e o serie atât de mare de cazuri încât să spunem trebuie mers şi operat asta.

Dintre cei 1200 de nou-născuţi cu malformaţii, doar 200 sunt operaţi. Restul, fie sunt trataţi în străinătate, fie sunt puşi pe liste de aşteptare din ţară. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Numărul copiilor născuţi cu malformaţii cardiace a crescut cu zece la sută, în ultimii trei ani!