Antena Meniu Search
x

Video O familie din Timiş a salvat pe banii proprii Moara de apă din Balinţ şi i-au readus strălucirea de odinioară

Morile de apă din Banat au o poveste aparte. Pe vremuri, erau cunoscute în toată lumea pentru făina de calitate pe care o produceau. Acum, însă, multe sunt in paragină, iar lumea a uitat de ele. Nu la fel s-a întâmplat și în localitatea Balinț, din Timiș.

de Redactia Observator

la 28.12.2021, 17:57

Vezi și

Acolo, o astfel de moară și-a recăpătat strălucirea de odinioară, grație unei familii pasionate de morăritul tradițional. Oamenii i-au vazut potențialul, au cumpărat-o si reabilitat-o complet, din fonduri proprii. Acum, obiectivul intră în circuitul turistic, iar un ONG este hotărât să scuture de praf istoria acestei industrii.

Moara de apă de la Balinț este un simbol al unei industrii în declin. Construită la începutul secolului 20, este astăzi singura moară pe apă ce încă funcționează în județul Timiș. Îi bucură acum bătrâneţile lui Petru Meszaros. La 72 de ani, omul e mândru de piesele de muzeu pe care le are.

Petru Meszaros – proprietar moară: Un agregat hidraulic, acţionat de forţele apei, o turbină realizata în 1900. E montată din 1917 şi de atunci funcţionează.

Moara de la Balinț a prins viață și îşi spune în continuare povestea

Pe acelaşi subiect

Farmecul locului este dat și de fiecare utilaj, reparat cu grijă și nealterat de tehnologie. Aici, într-o oră poate fi măcinată o tonă de grâu si rezultă cea mai naturală făină. Roata motrică are dantura de lemn, în caz de blocaj se distruge o dantură şi nu metalul.

Fiu de morar, Petru Meszaroș a reuşit în urmă cu 6 ani să cumpere clădirea în paragină, în care a funcționat moara. Ajutat de familie, i-a redat farmecul de odinioară. Amintire îl năpădesc pe nea Petru, iar ochii i se umplu imediat de lacrimi, în timp ce povesteşte. Pentru el, să fii morar e mai mult decât o meserie. E o mare pasiune.

Petru Meszaros – proprietar moară: Trei ani a durat reconstrucţia, că era abandonată. Părinţii au fost morari şi e o satisfacţie, eu mă simt bine.

Radu Trifan coordonează alături de soţia lui o asociaţie al carei scop este să repună în valoare patrimoniul Banatului şi să aducă în atenţia publicului industria morăritului.

Radu Trifan, Asociația "Acasă în Banat": Trebuie să recunoaştem valoarea obiectivă a acestei mori, este o moara care are peste 100 de ani, este intactă, are toate mecanismele funcţionale, numai acest lucru face din ea o valoare naţională.

Moara de la Balinț e una cu noroc, care a prins viață și îşi spune în continuare povestea. Nu același lucru se poate spune şi de alte mori din Timiș, judeţ cu vechi renume în toata lumea, pentru făina de calitate care se făcea aici. Morile de cereale din judetul Timiș vor fi scoase la lumină pentru turişti. Prima vizitată va fi moara de la Balinț, iar ghid va fi chiar familia care a salvat-o.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » O familie din Timiş a salvat pe banii proprii Moara de apă din Balinţ şi i-au readus strălucirea de odinioară