Oameni sinistrați de peste doi ani, după alunecările de teren din Vâlcea
De mai bine de doi ani, mai multe familii din judeţul Vâlcea trăiesc o adevărată dramă. Alunecările de teren le-au distrus casele, iar, de atunci, oamenii stau pe unde nimeresc. Autorităţile au refuzat să-i despăgubească, pentru a-şi ridica noi locuinţe, pe motiv că nu sunt vinovate pentru dezastru.
De mai bine de doi ani, mai multe familii din judeţul Vâlcea trăiesc o adevărată dramă. Alunecările de teren le-au distrus casele, iar, de atunci, oamenii stau pe unde nimeresc. Autorităţile au refuzat să-i despăgubească, pentru a-şi ridica noi locuinţe, pe motiv că nu sunt vinovate pentru dezastru. Aşa că sătenii au fost nevoiţi să deschidă procese, care se tot tărăgănează, iar oamenii şi-au pierdut orice speranţa că vor mai vedea vreun ban. Acum, se pregătesc să intre în a treia iarnă, pe la rude.
Mormanul de steril din cariera Berbești-Vest, de pe raza localității Alunu, a luat-o la vale în 2017.
Zeci de hectare de pădure și teren agricol au fost distruse atunci, la fel şi un drum judeţean. Cel mai grav însă, opt familii şi-au văzut casele una cu pământul. De atunci, stau pe unde nimeresc.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Cei doi soţi, care au 80 de ani, locuiesc acum la unul dintre copii. Își amintesc în fiecare zi cât au muncit să-și facă o casă şi o gospodărie.
Ceilalţi sinistraţi au aceeaşi poveste. "Am fost lăsaţi pe drumuri. Timpul trece, nu se rezolvă absolut nimic. Am pierdut multe! Multe s-au degradat, nu mai sunt de folosit", mărturisește unul dintre cei afectați de alunecările de teren.
Familia Avram se numără printre primii localnici evacuați, iar de mai bine de doi ani locuiește în centrul social din Alunu. Oamenii au sperat că autorităţile se vor ţine de cuvânt şi îi vor despăgubi, ca să-şi facă altă casă.
În 2018, Guvernul Romaniei i-a anunţat însă că nu le va da bani, pentru că alunecările de teren s-ar fi produs din cauza exploatărilor miniere făcute de-a lungul timpului. Aşa că poluatorul ar fi trebuit să plătească. Sinistraţii s-au văzut nevoiţi să dea în judecată atât autorităţile judeţene, cât şi societatea minieră din zonă.
Mulţi dintre sinistraţi sunt bătrâni. Speră să mai trăiască până când vor căpăta o casă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰