Antena Meniu Search
x

Autoritățile propun cât mai puține excepții de la obligativitatea purtării măștilor de protecție

Trei luni au avut la dispoziţie autorităţile pentru a stabili regulile privind purtarea măştii la iesirea din starea de urgentă. Și ce dacă. Le-am aflat abia azi, dintr-un ordin al ministrului Sănătăţii. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 20.05.2020, 20:41

Vezi și
  • Copiii sub cinci ani sunt exceptați de la purtatul măștilor de protecție.
  • Angajații ar putea scăpa, dacă lucrează singuri în birou sau la mai mult de doi metri de alți colegi.

Masca este obligatorie în spaţiile închise. Vom fi amendaţi dacă nu o purtăm. Există şi câteva excepţii, dar vorbim de chestiuni generale, care nu ţin cont de nevoile şi suferinţele multor oameni.

Mihai Vlăsceanu, pacient: Îmi provoacă atacuri de panică pe fond psihic şi, de acolo, palpitaţii cardiace.

Mihai a cerut ajutorul echipei Observator, ca ultimă soluţie pentru problemele sale. Suferă de o tulburare psihică şi spune că, oricât de mult şi-ar dori să respecte legea, boala nu îl lasă. 

Locuieşte cu mama lui, greu deplasabilă, aşa că el se ocupă de tot ce e nevoie prin gospodărie. Fără mască nu mai are voie nici să urce în autobuz, nici să intre în magazin. 

Mihai Vlăsceanu, pacient: M-am adresat atât medicului de familie, cât şi medicului psihiatru specialist. Amândoi mi-au spus că nu ştiu nimic despre un aviz medical care ar trebui acordat persoanelor care nu pot să poarte masca respectivă. 

Astfel de tulburări nu sunt menţionate în ordinul emis astăzi de Ministerul Sănătăţii. Şi nici soluţia ca un medic de familie să poată emite o scutire motivată. Singura excepţie medicală din actul normativ - măştile nu sunt obligatorii pentru cei care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare - deci boli de plămâni. 

Al doilea om din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pare să fie, însă, de altă părere. 

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: Persoana care are probleme respiratorii este persoana vulnerabilă care înseamnă că dacă se infectează, va ajunge în terapie intensivă. Pentru ea este mult mai bine să suporte și să poartă masca.

Specialiştii nu au ţinut cont nici de problemele părinţilor ai căror copii suferă de tulburări din spectrul autist. Scapă de obligativitatea de a purta mască doar copiii sub cinci ani. Luminiţa Sandu e mama unui tânăr care percepe lumea altfel decât noi. 

Psiholog Luminiţa Sandu, mama unui tânăr cu autism: Ştim cu toţii că au un alt mod de a percepe lucrurile, situaţiile, obiectele. Apoi este greu pentru că mulţi dintre ei au asociate şi tulburări de senzorialitate şi, atunci, greu acceptă anumite texturi. 

E, totuşi, posibil ca lista excepţiilor să fie mărită. 

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Sunt oameni care spun că au copii cu ADHD spre exemplu care nu pot purta măștile. Este posibil ca copiii mici să reziste să poarte mască, să nu vrea să poarte mască. Pot fi găsite anumite soluții alternative, cumva să fie acoperit mai ales dacă intră în transportul public în comun. Este clar și de înțeles că un copil poate pentru el masca să fie extrem de deranjantă și să nu o accepte, dar măcar cei din jurul lui trebuie să aibă măștile.

Pe 2 iunie, se redeschid şcolile pentru elevii din clasele terminale. Pentru mulţi, portul măştilor s-ar putea dovedi o provocare. 

Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Elena Cuza Craiova: O altă posiblitate ar fi să poarte viziere în loc de măşti, astfel încât să respire cât mai uşor şi să se concentreze la ce au de făcut. Şi noi, ca adulţi normali, dacă purtăm masca 3, 4 ore simţim că e greu să respirăm. Mai ales dacă va fi şi cald afară. 

Pot să nu poarte măşti angajaţii care muncesc singuri în birou şi cei care lucrează la cel puţin doi metri distanţă de colegi. Cu condiţia ca încăperea să fie aerisită la cel mult două ore, iar suprafeţele - dezinfectate. 

Regula nu li se aplică nici celor a căror muncă presupune activităţi fizice intense sau celor care lucrează în condiţii de muncă solicitante. 

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Ideea este că nepurtarea măștii este un caz care nu e compatibil cu regulile. Și în mod normal el trebuie sancționat. 

Specialiştii Ministerului Sănătăţii reamintesc că degeaba purtăm mască dacă nu ne spălăm şi dezinfectăm mâinile. De asemenea, la apariţia primelor simptome de răceală, ei ne recomandă să purtăm mască, indiferent că suntem acasă sau pe stradă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Autoritățile propun cât mai puține excepții de la obligativitatea purtării măștilor de protecție