Antena Meniu Search
x

Operatia care da viata! Numarul donatorilor de organe a crescut in Romania cu 25-30%, anual

In spatele oricarui transplant e o poveste. De durere, de asteptare si, in cateva cazuri fericite, de izbanda. In Romania, sunt inca oameni care mor pe listele de asteptare pentru un organ.

Vezi și

Cristina avea 22 de ani cand a facut transplantul renal. Mama ei i-a dat viata a doua oara: i-a donat un rinichi. O sansa la o viata normal, din care lipsea, insa, ceva: “Un copil imi doream inca dinainte sa fac transplantul”.

“Ma gandeam ca e un risc pentru ea. Ii mergea bine dupa transplant si am zis ca asta poate o va da inapoi. Dar acum a trecut supararea, a ramas bucuria”, spune mama Cristinei.

Micuta Miruna e acum vedeta familiei si dovada vie ca transplantul inseamna viata. De multe ori, insa, inseamna si asteptare si deznadejde.

Alexandru a facut transplantul in Germania. La inceputul anilor 90, cand in Romania sansele de reusita erau mult mai mici ca acum.

Acum, la noi in tara, rata de succes pentru transplant e de peste 90%. Numarul de donatori a crescut in ultimii ani. In 2012, au fost facute 500 de transplanturi. Cu toate astea, cei care au nevoie de un organ care le-ar putea salva viata sunt mult mai multi. Iar timpul de asteptare poate fi si de cativa ani. Ani petrecuti in asteptarea unui telefon, care, cateodata, vine prea tarziu.

Specialistii spun ca pentru a avea un numar mai mare de transplanturi, fiecare spital mare din tara ar trebui sa aiba un coordonator de transplant si sa identifice anual 60-70 de donatori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Operatia care da viata! Numarul donatorilor de organe a crescut in Romania cu 25-30%, anual