Antena Meniu Search
x

Pacienții de la Oncologie, afectați indirect și de pandemia de coronavirus

Bolnavii de cancer din România luptă nu doar pentru viaţă, ci şi pentru demnitate. E a doua zi în care la Institutul Oncologic Bucuresti au fost cozi şi nervi. Veniţi din toată ţara, pacienţii suportă cu greu statul in picioare, filtrele și testarea COVID pentru a ajunge la tratamente vitale. 

de Redactia Observator

la 21.05.2020, 22:59

Vezi și
  • Sute de pacienți au stat la coadă, la Institutul Oncologic București.
  • Unii pacienții nu au avut acces la tratament pentru că medicii s-au infectat de coronavirus.

Bolnavii de cancer din România luptă nu doar pentru viaţă, ci şi pentru demnitate. E a doua zi în care la Institutul Oncologic Bucuresti au fost cozi şi nervi. Veniţi din toată ţara, pacienţii suportă cu greu statul in picioare, filtrele și testarea COVID pentru a ajunge la tratamente vitale. 

Conducerea institutului spune că nu are cum să facă ordine cu cei care se îngrămădesc la intrare.

Ora 7 dimineaţa - Institutul Oncologic din Bucureşti. Zeci de pacienţi aşteaptă în frig şi în ploaie, la grămadă, să intre în spital.

Mulţi dintre ei trebuie să facă şi testul pentru COVID-19, obligatoriu înainte de începerea tratamentului.

Bogdan Tănase, director medical Institutul Oncologic București: Vă rog să vă gândiți că la un supermarket vin, la ora 8, 300 de oameni care vor toți să intre și trebuie scanați cu termometrul. Bineînțeles că, mereu, pot apărea nemulțumiri, dar eu știu că, comparativ cu ieri, a fost mult mai fluidizat accesul.

Aglomeraţie este şi în interiorul spitalului. 

Lidia Kajanto, manager Institutul Oncologic București: Cu maxim 48 de ore înainte de fiecare cură sau fiecare prezentare în spital, trebuie testați. Au venit și de pe alte secții și am încercat să organizăm mai bine. Nu fac față, fizic, să recolteze în câteva ore atât de mulți pacienți.

Probleme sunt în toată ţară. Aproximativ două milioane de bolnavi cronici, printre care şi pacienţii de la Oncologie, nu au putut merge la consultaţii sau la tratament din cauza crizei generate de COVID. 

Pacientă la Oncologie: Unde suntem noi, spitalul este contaminat și nu ne-au redirecționat către niciun alt spital. A tot zis să așteptăm, să așteptâm până când se redeschide spitalul, dar nu știau când. Și au spus că dacă vreau pot să încerc la Iasi sau la Bucuresti, la oricare spital. 

O altă pacientă nu a mai putut continua chimioterapia, după ce medicul său a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. 

Emilia Crap, pacientă la Oncologie: Ne-au lăsat așa, în neant. Am stat o săptămână, am stat două, am pierdut deja două proceduri.

De la începutul săptămânii, spitalele s-au redeschis pentru pacienţi.

Situaţia pacienţilor de la Oncologie este critică în toată ţara.

Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer spunea, în timpul stării de urgenţă, că aproximativ două milioane de pacienţi cronici, printre ei și de Oncologie, nu au acces la servicii.

După două luni de stare de urgenţă, în care mulţi dintre pacienţi nu au putut veni la consultaţii, aşa-zisa revenire la normalitate a sistemului sanitar a început cu nervi şi cozi lungi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Pacienții de la Oncologie, afectați indirect și de pandemia de coronavirus