Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Padurile din Romania, mobila pentru straini

A fost odata Romania, tinutul padurilor! A fost, pentru ca acum, codrii dispar de la o zi la alta si se transforma in mobila pentru straini.

Vezi și

Salcamii n-au innebunit singuri. Aud drujba in zari si isi asteapta sfarsitul. Mai devreme sau mai tarziu, va ajunge si la ei. Nimic nu pare sa opreasca acest lucru. In judetul Bihor, bariera vestica de paduri a tarii se fragmenteaza pe zi ce trece. Drujbele opereaza direct in creierul padurilor. Nu se vad, dar se aud. O vorba batraneasca suna cam asa: "Nu vezi padurea de copaci." Acum nu mai vezi padurea de utilaje. Muncitorii trag de busteni fara pauze. Au un plan de indeplinit.

Nu din copacii batrani se castiga banii. Dar muncitorii nici nu pun foarte multe intrebari. In primul rand, muncesc legal. In al doilea rand, sunt fericiti ca au un loc de munca si ca au cu ce sa-si tina familiile.

Forta de munca ieftina si paduri oferite pe tava de autoritati. Ambele sunt exploatate la maximum de patronii marilor companii silvice. Cererea de lemn din Europa este din ce in ce mai mare. Doar statele civilizate au mai oprit din drujbe. “E neplacut pentru ca in Austria si Germania nu se exploateaza decat foarte putin masa lemnoasa si ei importa de la noi. Probabil suntem foarte sanatosi, un sfert din bihoreni au cancer, e o boala care e incurajata de poluare, iar noi defrisam”, explica ecologistul Orlando Balas.

Si defrisam legal. In ultimii 20 de ani, din peste sase milioane de hectare de padure, statul a mai ramas cu jumatate. Codrii au fost retrocedati si au ajuns la mila proprietarilor. Si a hotilor de lemne. Sunt multi. Foarte multi. Insa doar cei cu adevarat ghinionisti ajung sa fie trasi la raspundere. De la inceputul anului, doar patru bihoreni au fost prinsi. Si doar trei dintre ei amendati, cu 1.600 de lei, in total.

O amenda mica, pentru o paguba care se va intinde pe decenii de acum incolo. Ei sunt pestii cei mici. Rechinii adevarati iau padurea cu totul. Cine sa-i verifice si sa-i opreasca? In Romania, exista 250 de inspectori silvici. Unul la 22.000 de hectare. Nici intr-o viata de om nu ar putea sa cuprinda toata zona. Padurarii de rand sunt si ei depasiti. Asta daca nu au batut palma cu hotii. “Taierile ilegale, hai sa zicem combaterea lor, nu exista padure fara uscaturi, trebuie sa avem grija chiar in interiorul nostru, in institutia pe care o avem”, a declarat Adrian Florescu, seful Directiei Silvice Bihor.

Repopularea padurilor are un raport ingrijorator. La trei copaci taiati, doar unul este plantat. Acestea sunt cifrele oficiale. Neoficial, dealurile chelesc de la o zi la alta. Precum cel din comuna hunedoreana Lapusnic. Aici, oamenii se gandesc deja sa puna nisipul in saci. Fara padure, dealul a devenit precum un tobogan pentru viituri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Padurile din Romania, mobila pentru straini