Din cauza secetei, palinca românească va fi anul acesta mai dulce şi mai scumpă
Palinca a ieşit dulce ca mierea anul acesta, dar iute ca focul. Din cauza secetei, s-au făcut mai puţine prune, dar licoarea are o aromă deosebită. Şi preţul este pe măsură. Dublu faţă de anul trecut.
Palinca a ieşit dulce ca mierea anul acesta, dar iute ca focul. Din cauza secetei, s-au făcut mai puţine prune, dar licoarea are o aromă deosebită. Şi preţul este pe măsură. Dublu faţă de anul trecut. În Bihor, cazanele stau pe foc toată toamna, iar oamenii fac cu rândul să obţină tăria care pune sângele în mişcare.
După un ritual păstrat cu sfinţenie din strămoşi, sătenii din Tulca, judeţul Bihor, se apucă să facă palincă la prima oră a dimineţii. Fructele fermentate sunt puse să fiarbă patru ore la foc iute într-un cazan de cupru.
"Vodka de prune" este pusă apoi într-un alt cazan şi lăsată să fiarbă alte patru ore. Oamenii îşi dau seama când palinca e aproape gata după o metodă veche.
Când musca pleacă, licoarea limpede ca apa de izvor şi iute ca focul începe să curgă.
Palinca este păstrată apoi în butoaie de dud ca să prindă o culoare gălbuie şi parfumul din fructe să se aşeze. După un pahar, unii se simt poeţi.
Chiar şi străinii se miră când gustă din tăria românească de 50 de grade.
Anul acesta, din cauza secetei, s-au făcut de două ori mai puţine prune ca anul trecut, dar şi de două ori mai dulci. Pentru că fructele au fost mai rare şi palinca va fi mai scumpă. Dacă anul trecut, litrul costa 25 de lei, anul acesta preţul porneşte de la 30 de lei şi poate ajunge la 50.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰