Antena Meniu Search
x

Din cauza secetei, palinca românească va fi anul acesta mai dulce şi mai scumpă

Palinca a ieşit dulce ca mierea anul acesta, dar iute ca focul. Din cauza secetei, s-au făcut mai puţine prune, dar licoarea are o aromă deosebită. Şi preţul este pe măsură. Dublu faţă de anul trecut.

De Redactia Observator la 26.09.2019, 21:59
Vezi și

Palinca a ieşit dulce ca mierea anul acesta, dar iute ca focul. Din cauza secetei, s-au făcut mai puţine prune, dar licoarea are o aromă deosebită. Şi preţul este pe măsură. Dublu faţă de anul trecut. În Bihor, cazanele stau pe foc toată toamna, iar oamenii fac cu rândul să obţină tăria care pune sângele în mişcare.

După un ritual păstrat cu sfinţenie din strămoşi, sătenii din Tulca, judeţul Bihor, se apucă să facă palincă la prima oră a dimineţii. Fructele fermentate sunt puse să fiarbă patru ore la foc iute într-un cazan de cupru.

Florian Chișe, producător palincă: Este un cazan de 250 de litri, are peste 100 de ani. Aici fierbem borhotul, prin această ţeavă ajunge în răcitor. Curge prima mână, cum îi zicem noi, vodka

"Vodka de prune" este pusă apoi într-un alt cazan şi lăsată să fiarbă alte patru ore. Oamenii îşi dau seama când palinca e aproape gata după o metodă veche.

Florian Chișe, producător palincă: Uite, aici este deja. Este un procedeu unde stă musca, înseamnă că nu arde la opinci. O vedeţi? 

Când musca pleacă, licoarea limpede ca apa de izvor şi iute ca focul începe să curgă. 

Florian Chișe, producător pălincă: Se ia din ea, la prima mână, spirtul, care neapărat trebuie luat. Cum zicem noi, alcool etilic care înseamnă moarte, de fapt, ăla trebuie să-l fereşti întotdeauna

Palinca este păstrată apoi în butoaie de dud ca să prindă o culoare gălbuie şi parfumul din fructe să se aşeze. După un pahar, unii se simt poeţi.

Chiar şi străinii se miră când gustă din tăria românească de 50 de grade.  

Monica Chişe, producător palincă: Îl folosim dimineaţa ca şi un pansament gastral, folosim ca un aperitiv, îl putem folosi ca digestiv după o masă copioasă sau dimineaţa, pe stomacul gol, lăsată 15 minute, feliuţa de slănină şi după aia mierea

Anul acesta, din cauza secetei, s-au făcut de două ori mai puţine prune ca anul trecut, dar şi de două ori mai dulci. Pentru că fructele au fost mai rare şi palinca va fi mai scumpă. Dacă anul trecut, litrul costa 25 de lei, anul acesta preţul porneşte de la 30 de lei şi poate ajunge la 50. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Din cauza secetei, palinca românească va fi anul acesta mai dulce şi mai scumpă