Antena Meniu Search
x

Pandemia de coronavirus a golit clădirile de birouri, tot mai mulți angajați lucrând de acasă

Piața muncii s-a schimbat din temelii, odată cu pandemia. Pentru a evita răspândirea coronavirusului, dar şi pentru a-şi reduce costurile, tot mai multe firme și-au pus angajații să lucreze de acasă. Experții susțin că va deveni o obișnuință și după pandemie. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 09.10.2020, 21:48

Vezi și
  • Jumătate dintre firme ar urma să lucreze în sistem hibrid și după ce trece criza provocată de coronavirus.

Pipera, miezul zilei. Altă dată una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală este acum pustie. Doar câţiva angajaţi mai vin în clădirile de sticlă închiriate de firme. Birourile se închid unul câte unul, iar munca de acasă devine o regulă. 

Anca lucrează într-o companie de colectare creanţe. Din momentul în care a fost declanşată starea de urgenţă n-a mai mers la birou. Face munca de acasă, prin email, Facebook sau Zoom. 

Anca, angajat: Mi-am început activitatea de acasă de aproximativ șapte luni și pot spune că m-am obișnuit deja. E ca și cum m-aș duce la birou.

De acasă, simte că muncește mai mult. 

Anca, angajat: Înainte, când eram la birou, mă mai chema vreun coleg "hai să luăm masa", "hai să ne luăm de mâncare". În schimb, acasă, uneori uit să îmi iau masa.

Dincolo de faptul că se evită astfel răspândirea virusului, munca de acasă se simte și în buzunarele patronilor, care au costuri mult mai mici.

Unii şi-au renegociat contractele de chirie în această perioadă. Alţii au renunţat definitiv la sediile lor. 

Tudor Ionescu, reprezentant companie consultanţă imobiliară: Companiile sunt într-un proces de trasformare constant şi stau şi îşi gândesc propriul mod de a lucra. 

Sunt şi companii care au avut de câştigat de pe urma crizei, aşa că se gândesc serios să îi lase pe angajaţi să lucreze de acasă şi după ce se încheie criza. 

Adrian e manager la o companie de IT și în pandemie şi-a mărit echipa cu 16 oameni. 

Adrian Dragomir, antreprenor: A fost un lucru bun pentru noi pentru că o dată cu această schimbare de mentalitate ne-a permis să ne extindem la nivel național foarte rapid și foarte agresiv. Pe măsură ce contextul ne va permite, vom avea și un ritm de lucru de la toate sediile din București și Ploiești.

Tudor Ionescu, reprezentant companie consultanţă imobiliară: Pe viitor va fi un sistem de lucru hibrid, în care vom încorpora o parte de a lucra de oriunde, nu doar de acasă, cu spaţiul de birou croit special pe modul lor de a lucra în clădirea de birouri.

Un studiu recent arată că 51 la sută dintre firme vor opta pentru metoda de lucru hibridă în următorul an. Asta înseamnă că angajații vor avea posibilitatea și de a merge la birou, dar si de a lucra la distanță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Pandemia de coronavirus a golit clădirile de birouri, tot mai mulți angajați lucrând de acasă