Părinții au intrat în febra cumpărăturilor pentru noul an școlar
Învăţământul gratuit trage greu de buzunarele părinţilor care-şi pregătesc copiii pentru începutul de an şcolar. Iar dacă până acum era costisitor, pandemia aduce cheltuieli în plus pentru fiecare familie. Fie că merg în clase sau stau acasă pentru ore online, şcoala înseamnă un efort financiar pentru care nu e pregătită toată lumea.
- Pandemia de coronavirus aduce o creștere a bugetului necesar pentru pregătirea fiecărui elev în parte.
- Specialiștii susțin că tocmai costurile ridicate duc la abandon școlar.
Lista cu materiale pentru şcoală! Unii au primit-o, alţii o aşteaptă. Un lucru e cert, nu există părinte care să nege existenţa ei.
Nevoile sunt transmise acum pe Whatsapp. Pe lângă sfaturi, reguli şi îngrijorări pe care le împărtăşesc acum părinţii în grupuri, tot aici află şi ce lipseşte din şcoli.
Nu ştim exact după ce scenarii începe şcoala, cine ne protejează copiii, dar ştim clar ce avem de cumpărat. Este, de altfel, singura certitudine pe care o avem noi, părinții. Aşa că am început deja să umplem coşurile de cumpărături.
Creioane, carioci, acuarele, foarfece sau lipici. Printre ele, chiar şi mape şi bibliorafturi. În total, 139 de lei a trebuit să scot din buzunar pentru aceste cumpărături de pe lista trimisă de şcoală.
Cheltuielile nu se opresc aici. Pe lângă materialele care, în mod normal, ar trebui acoperite de şcoală, părinţii trebuie să ia şi haine, încălţăminte sau ghiozdan.
Specialiştii în educaţie spun că tocmai costurile pe care le implică şcoala reprezintă una dintre principalele cauze ale abandonului şcolar. Doi din zece elevi ajung să renunţe la şcoală, iar cei mai mulţi provin din familii defavorizate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰