Antena Meniu Search
x

Patriarhia română a raportat un excedent financiar pe anul trecut

Biserica orodoxă română e o firmă pe profit. 7,5 milioane de euro este un rest de anul trecut pe care biserica nu l-a cheltuit. Banii au fost înregistraţi ca excedent financiar şi trebuie să se întoarcă în bugetul de anul viitor al episcopiilor şi mitropoliilor.

Vezi și

Biserica orodoxă română e o firmă pe profit. 7,5 milioane de euro este un rest de anul trecut pe care biserica nu l-a cheltuit. Banii au fost înregistraţi ca excedent financiar şi trebuie să se întoarcă în bugetul de anul viitor al episcopiilor şi mitropoliilor. 

Anul acesta, din bugetul pentru culte, peste 60 de milioane se duc la Biserica Ortodoxă. La care se adaugă şi banii rămaşi din 2014. Aproape 8 milioane de euro.

Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei a raportat un surplus financiar de aproape 1,6 milioane de euro într-o zonă unde aproape jumătate din populaţie e săracă. Episcopia Sloboziei şi a Călăraşilor a avut şi ea un profit de 700 de mii de euro. La Slatina, profitul a fost de peste 500 de mii de euro

SURPLUS EPARHII PROCENTUL DE SĂRĂCIE

Arhiepiscopia Bucureştilor - 1,67 mil. euro 30,3%

Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei - 1,57 mil. euro 48,9%

Episcopia Sloboziei şi a Călăraşilor - 700 mii euro 53,4%

Episcopia Slatinei şi a Romanaţilor - 520 mii euro 45,6%

" menţionăm că excedentul de la sfârşitul fiecărui an nu constituie profitul eparhiei respective, ci este reportat în bugetul pe anul următor cu scopul susţinerii activităţilor bisericeşti în derulare sau altele noi."

În parohiile ortodoxe sunt încadraţi aproape 15 mii de preoţi şi diaconi. Doar 1500 primesc salariu de la biserică. Iar biserica, la rândul ei, donează pentru acte de caritate 15 milioane de euro pe an.

Biserica Ortodoxă s-a plâns ani de-a rândul că este finanţată doar 0,4% din PIB-ul României. Asta înseamnă, peste 500 de milioane de euro în 2013.

Potrivit Codului Fiscal, veniturile realizate de unităţile bisericeşti din donaţii şi din activităţi economice sunt scutite de impozit dacă sunt folosite în scopuri precise. Este vorba de întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult , de lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a locaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, dacă sunt sunt folosite pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale cultelor religioas

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Patriarhia română a raportat un excedent financiar pe anul trecut