Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Patronii de terase se simt hărţuiţi de autorităţi din cauza controalelor efectuate pentru respectarea restricţiilor impuse ca măsură de combatere a coronavirusului

Poliţiştii şi jandarmii ne trimit acasă de la terasă cu două ore mai devreme decât ar trebui. Avocaţii spun că autorităţile încurcă activitatea magazinelor cu cea a teraselor şi sunt convinşi că toate amenzile pot fi anulate în instanţă. Juristii susţin că şi în weekendul de Paşte legea ne oferă de fapt 48 de ore de libertate.

de Redactia Observator

la 09.04.2021 , 20:12

  • Patronii de terase susţin că au fost verificaţi chiar şi de şase ori în două zile.
  • Patronii de terase susţin că documentele pentru implementarea restricţiilor nu sunt clare.

"E o harababură totală, fiecare interpretează cum vrea. Poliţistul vine şi zice ceva, vine jandarmul, zice altceva. Se asigură că nu mai sunt oameni pe terasă, în funţie de oră. Asta de la ora 6. De la ora 6 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică şi de la ora 21:00 în timpul săptămânii". 

Asta am păţit mulţi dintre noi în weekend, asta reclamă şi mulţi patroni ai teraselor din nordul Capitalei: la ora 18, în weekend, poliţiştii şi jandamii dau stingerea petrecerilor: "Sunt două ore care, pentru noi, sunt importante. Două ore, trei ore, două ore jumătate în care clientul mai poate servi masa". 

Altă zonă, alte reguli. În Centrul Vechi, legea e interpretată altfel.

Vezi și

Mugur Mihăescu: Mie nu mi s-a întâmplat, dar bănuiesc că ăsta este statul actual. Nu mai există lege, fiecare face ce vrea, ce-l taie capul. Ăsta este statul actual. Eu nu cunosc situaţii în care s-a întâmplat aşa ceva, abia acum am auzit de aşa ceva.

Iar dacă vă gândiţi să evadaţi în weekend, la mare, trebuie să ştiţi că şi acolo legea a fost interpretată la fel: cele mai multe localuri închid la 18.00.

Cu toţii s-au încurcat în lege. În Hotărârea de Guvern, restricţiile de weekend sunt pentru operatorii economici. Aici intră magazinele, dar nu şi terasele, care sunt reglementate separat. Nu se spune nimic despre orar, ci despre reguli de distanţare. 

Valerică Tudor, avocat: Dacă nu se prevede strict un interval orar, atunci ele ar trebui să funcţioneze până la ora la care este permisă circulaţia. Adică, până la ora 20 în weekend şi ora 22 în timpul săptămânii. Dacă sunt amendaţi vor putea să conteste cu succes, zic eu, această amendă. 

Ridicarea restricţiilor de 1 mai şi de Paşte naşte controverse

Patronii de cârciumi se plâng că se simt hărţuiţi de angajaţii statului în cea mai grea perioadă pentru afacerea lor: "Domnul meu, am avut, cel puţin pe weekend, în două zile, şase controale. Două de la Poliţia Economică, în două zile consecutive, ceea ce mi se pare aberant. Au venit vineri, după aceea au venit şi sămbătă ca să semneze în registru". 

Mai mulţi avocaţi susţin că şi ordinul care ne ridică restricţiile de 1 mai şi de Paşte poate crea confuzie şi dă liber la orice fel de interpretări. Mai exact, un articol permite circulaţia între orele 20 şi 5 în perioada 1-2 mai. La prima vedere, asta ar însemna în noaptea de Înviere. Dar perioada 1-2 mai se referă la ambele zile, adică 48 de ore de libertate. 

Niciunul dintre responsabilii de întocmirea, dar şi de aplicarea legislaţiei nu a dorit să comenteze problemele descoperite de Observator. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Patronii de terase se simt hărţuiţi de autorităţi din cauza controalelor efectuate pentru respectarea restricţiilor impuse ca măsură de combatere a coronavirusului