Antena Meniu Search
x

Urmașii medicilor răpuși de coronavirus pot beneficia de pensie specială

Într-o atmosferă deloc caracteristică unei şedinţe de plen, deputaţii au dezbătut mai bine de cinci ore doar legi de pandemie. Prima lege votată prevede beneficii materiale pentru urmaşii medicilor care îşi pierd viaţa în lupta cu COVID-19. 

Alexandra Popescu
de Alexandra Popescu

la 23.04.2020, 21:27

Vezi și
  • Pensia de urmaș ar urma să fie încasată de copii sau de soț ori soție, în funcție de situație.
  • Parlamentarii au votat și măsuri prin care să fie susținut mediul de afaceri.

Aşadar, copiii lor au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 18 ani, sau 26 dacă îşi continuă studiile. Iar în cazul în care nu au copii, pensia de urmaş va fi primită de soţ sau soţie. 

Deputaţii au schimbat şi ordonanţele date de Guvernul Orban pentru mediul de afaceri. Astfel, toate firmele care plătesc impozitul pe profit la timp vor primi o bonificaţie de 10%, restanţierii pot beneficia de amânarea ratelor şi se elimină dobânda la dobândă pentru toate tipurile de credit. 

Camera Deputaților a adoptat şi proiectul de lege pentru amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatulului aleșilor locali până la finalul anului. Legea a fost modificată astfel încât data alegerilor locale să nu mai fie stabilită de Guvern, ci de Parlament.

Parlamentarii încearcă să revină la normal după ce, mai bine de o lună, au lucrat de acasă. Ieri au decis că cel mult 50 de aleşi pot fi prezenţi fizic în sălile de plen.

În prima zi de muncă, în cea mai mare şi mai cunoscută clădire din ţară, forfota a fost înlocuită de linişte. La şedinţe au fost doar 36 de senatori şi deputaţi. Câteva sute au luat parte la dezbateri prin telefon. Iar voturile le-au dat online.

Deputații au revenit la muncă, în bănci. Însă de această dată păstrează distanța recomandată de autorități. Sunt în numar limitat și, de asemenea, poartă măști de protecție.

În noua normalitate, parlamentarii trebuie să urmeze trasee prestabilite.

Reguli speciale au fost şi pentru jurnalişti care trebuie să stea în țarcuri special amenajate.

O bandă delimitează zona în care reporterii au acces. Au fost amplasate și scaune la o distanță de un metru și jumătate. Tocmai pentru ca distanța recomandată să fie respectată.

Parlamentarii au început să lucreze de acasă după ce senatorul PNL Vergil Chiţac a fost diagnosticat cu noul coronavirus. De teamă să nu fie infectaţi, deputaţii şi senatorii au cerut să fie testaţi în masă, alături de consilierii lor, o parte dintre miniştri şi jurnalişti. În total, 624 de teste s-au făcut într-o singură zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Urmașii medicilor răpuși de coronavirus pot beneficia de pensie specială