Tradiția pițărăilor pentru colindători, păstrată de sute de ani în Mehedinți
Sărbătorile ne întorc la origini şi la tradiţii. Şi fiecare regiune are datinile ei. În Mehedinţi, de exemplu, nu e Crăciun fără. "Piţărăi" - nişte colăcei pregătiţi de gospodinele satului pentru a-i omeni pe colindători, care primesc şi ei acelaşi nume.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Sărbătorile ne întorc la origini şi la tradiţii. Şi fiecare regiune are datinile ei. În Mehedinţi, de exemplu, nu e Crăciun fără. "Piţărăi" - nişte colăcei pregătiţi de gospodinele satului pentru a-i omeni pe colindători, care primesc şi ei acelaşi nume. Şi pentru că au multă treabă şi trebuie să ajungă din casă în casă, cetele şi-au început deja călătoria.
Despre piţărăi se spune că sunt singurii colindători care umblă din poartă în poartă ca să ceară. Şi şi-au început deja misiunea prin sat. Până la Ajun trebuie să vestească sărbătoarea Crăciunului. Drept răsplată primesc. tot piţărăi - nişte colăcei la care gospodinele muncesc dis de dimineaţă.
Bucatele nu ajung la cetele de colindători până când preotul nu le sfinţeşte. Tradiţia se păstrează de sute de ani în satul Crainici.
Nimeni nu rămâne necolindat. După cum niciun colindător nu se întoarce acasă cu mâna goală. Li se mai spune şi colindeţi, deoarece cu toţii sunt copii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰