Antena Meniu Search
x

Plimbările cu mocănița atrag ca un magnet turiștii

Românii prind tot mai mult gustul plimbărilor cu mocăniţa. Numite de străini "bijuterii pe şine", bătrânele locomotive cu abur nu şi-au pierdut nicio clipă farmecul. Din Maramureş şi până în Banat, îi poartă pe turişti prin peisaje de basm.

de Redactia Observator

la 12.07.2019, 00:02

Vezi și

Românii prind tot mai mult gustul plimbărilor cu mocăniţa. Numite de străini "bijuterii pe şine", bătrânele locomotive cu abur nu şi-au pierdut nicio clipă farmecul. Din Maramureş şi până în Banat, îi poartă pe turişti prin peisaje de basm. Cândva doar trenuri forestiere, astăzi mocăniţele aproape că nu mai fac faţă valului de turişti. Pentru o călătorie ca o întoarcere în timp e nevoie de programări şi cu câteva luni înainte. 

Doar şuieratul mocăniţei mai sparge liniştea dimineţii, pe Valea Vaserului, în Maramureş. Pornim în călătorie. După câteva minute, telefonul rămâne fără semnal. La timp, să ne scufundăm într-un peisaj rupt parcă dintr-o carte de poveşti. 

De-a lungul râului, mocăniţa se strecoară uşor pe pantele abrupte şi trece pe lângă stânci pe care aproape că le poţi atinge cu mâna. 

Este una dintre ultimele şine de căi ferate pentru locomotivele cu aburi din Europa. Şi singura din România care mai este folosită pentru a coborî buştenii de pe munţi. Trenul opreşte şi pentru localnicii care aduc brânza în vale, la oraş. Iar pentru 60 de lei turiştii trec prin experienţe de neuitat. Acest tânăr din Cehia povesteşte că a venit de zeci de ori în România. De data aceasta n-a mai ratat o plimbare cu mocăniţa.

În plin sezon, urcă zilnic Valea Vaserului câte patru trenuri încărcate cu sute de turişti. Anul trecut, au transportat 41 de mii de călători. 

O călătorie ceva mai scurtă, de două ore, dar la fel de pitorească, ne oferă şi mocăniţa de la Moldoviţa. O găsim în judeţul Suceava, iar un bilet costă doar 30 de lei. Locomotiva cu abur a reînviat turismul în zonă. 

Proprietarul mocăniţei de la Moldoviţa este un austriac pasionat de locomotivele cu abur. El este şi cel care repară toate locomotivele cu abur din ţară. Astfel de călătorii inedite vă aşteaptă şi în Covasna, Hunedoara, Caraş-Severin şi Mureş. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Plimbările cu mocănița atrag ca un magnet turiștii