Poliția Animalelor ar urma să devină operațională din decembrie
Animalele au şi ele Poliţia lor! O nouă structură a fost înfiinţată în Ministerul de Interne, care va începe însă să funcţioneze abia peste două luni. Poliţiştii vor putea intra cu forţa peste cei care îşi maltratează animalele. Deși e un pas spre normalitate, mulți iubitori de animale rămân sceptici: ar fi nevoie de pedepse mai aspre.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Autoritățile locale, obligate să găsească adăposturi pentru animalele salvate.
Mutilate, lăsate fără apă sau hrană, puse să lupte pentru plăcerile bolnave ale unora. Prea multe animale trăiesc chinuri greu de imaginat pentru care nimeni nu este tras la răspundere.
La nici o lună de zile, această pisicuță a fost lovită cu bestialitate, iar în urma agresiunii, a rămas fără un picioruș. A fost salvată de voluntari și medici cu suflet mare. Soarta ei se va schimba acum, însă nu toate animalele schingiuite au acest noroc.
O poveste la fel de dramatică este şi cea a lui Piri. A fost găsită abandonată într-un câmp, după ce fusese bătută și lăsată să moară.
Grigore Adriana, medic veterinar: Trebuie învățați copiii de mici să îi respectăm și pe ei. Până la urmă sunt membri ai familiei.
O realitate dură pe care Poliţia Animalelor ar trebui să o schimbe.
Marius Marinescu, autorul legii de protecţie a animalelor: Este un moment istoric, așteptat de 12 ani. Dacă mai chinuiți animalele, veți ajunge în pușcărie.
Aurelian Ștefan, medic veterinar: Oamenii să înţeleagă că animalele au drepturi.
Noua lege le permite poliţiştilor să ridice animalele chinuite şi să le ducă într-un adăpost public, acolo unde vor fi îngrijite timp de 45 de zile.
După acest termen, stăpânii îi pot lua înapoi acasă doar dacă nu s-a deschis un dosar penal pe numele lor. Oricum, vor avea de plătit pentru îngrijirile pe care animalul le-a primit.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Poliția animalelor va fi operațională. Va avea structuri în toate județele și vom aplica legi în acest domeniu în care România a fost extrem de deficitară.
Din noua structură vor face parte 88 de medici veterinari alături de 488 de agenţi de Poliţie. Aceştia vor putea lua animalele aflate în pericol chiar şi în baza unor simple fotografii sau filmuleţe. Totuşi, poliţiştii spun că e nevoie de mai mult.
Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului EUROPOL: În realitate nu se schimbă absolut nimic. Cu privire la atribuțiile pe care le vor avea polițiștii, ei vor avea exact aceleași sarcini. Vorbim de un act normativ care funcționează din 2004.
Conform Ordonanţei de Urgenţă adoptată seara trecută de Guvern, Poliţia Animalelor va începe să funcţioneze abia din decembrie. Între timp, autorităţile locale sunt obligate să pregătească adăposturile pentru animalele care vor fi salvate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰