Porcul spaniol e noua delicatesă din restaurantele româneşti. Un kilogram de carne ajunge să coste şi cât o vacanţă de lux
Porcul iberic îşi face tot mai mult loc în farfuriile românilor! Chiar dacă este mult mai scumpă, carnea de porc spaniol i-a cucerit pe gurmanzi, care ajung să plătească şi de zeci de ori mai mult pentru o friptură.
Porcul iberic îşi face tot mai mult loc în farfuriile românilor! Chiar dacă este mult mai scumpă, carnea de porc spaniol i-a cucerit pe gurmanzi, care ajung să plătească şi de zeci de ori mai mult pentru o friptură. Animalele sunt crescute cu ghinde şi se relaxează în bătaia soarelui întreaga zi. Nu e de mirare că un kilogram ajunge astfel să coste chiar cât o vacanţă.
Toate, făcute din carne de porc iberic, rasă tot mai apreciată de românii care, în plină criză a pestei, ocolesc porcul românesc.
Porcii spanioli stau liberi cât e ziua de lungă. Sunt sacrificaţi la cel mult 60 de kilograme, iar carnea nu are aproape deloc grăsime. Nu e de mirare că o friptură a ajuns să fie o delicatesă. Aici avem o vrăbioară de porc, guşa secreto a porcului şi aici o ceafă inferioară a porcului. Ideea la această carne este că se poate mânca exact la fel ca şi vita- medium rare, rare, blue
Dar cine vrea să simtă cu adevărat gustul rafinat al Spaniei. trebuie să încerce o specialitate vestită în toată lumea.
Şi preţul este impresionat. Cel puţin 100 de euro costă un singur kilogram de jamon HAMON iberic, iar o bucată întreagă, maturată cu lunile, poate ajunge la costul unei vacanţe de cinci stele.
Pentru o friptură de porc iberic, la un restaurant din Bucureşti, clienţii plătesc între 60 şi 150 de lei. Spaniolii au ajuns să folosească acest tip de carne chiar şi pe post de garanţie la bancă. Asta pentru că în Spania există tipuri de jamon care se vând chiar şi cu aproape 40 de mii de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰