Antena Meniu Search
x

Video Pregătiri pentru primele recolte din solarii. Un gospodar din Prahova a adus muncitori din Sri Lanka să-l ajute la treabă

Este forfotă mare în solariile localnicilor dintr-o comună prahoveană. În fiecare gospodarie se pregătesc răsaduri de legume, iar în solarii au apărut primele trufandale româneşti, ecologice.

de Cristi Georgescu

la 10.02.2021, 21:40

Vezi și
  • Pandemia a afectat producţia, iar pe linia de plutire au rămas cei care au avut ceva pus deoparte să mai investească.
  • Speranţa legumicultorilor rămâne în subvenţiile acordate de stat.

Pandemia a afectat producţia, iar pe linia de plutire au rămas cei care au avut ceva pus deoparte să mai investească. Un producător a adus chiar muncitori indieni, pentru a se asigura că are forţă de muncă. Dar speranţa rămâne în subvenţiile acordate de stat.

În comuna Balta Doamnei din judeţul Prahova, legumicultura este ocupaţia de bază a localnicilor. În această perioadă, în solarii se lucrează de zor la răsaduri.

Magdalena Lente, producător: ”Acum e perioada de repicat, iar într-o lună de zile oamenii încep să planteze in solarii”.

Muncitori aduși din Sri Lanka direct în solariile din Prahova

Ştefan Pădurariu, unul dintre cei mai gospodari legumicultori din comună, cultivă legume pe mai bine de 12 mii de metri pătraţi. Tot ce produce distribuie către supermarketuri.

Ştefan Pădurariu, producător Balta Doamnei: ”Salata verde, ridichiile rosii, ceapa verde, gulioare, patrunjel, marar, tot ce este trufanda”.

Pentru că nu face faţă comenzilor, agricultorul a adus lucrători străini.

Ştefan Pădurariu, producător Balta Doamnei: ”Ne-am orientat către ei, fiind puţin şi mai serioşi, zicem noi, şi mai muncitori. Acum suntem multumiti”.

Sincron Nadin, lucrător din Sri Lanka: ”Treaba merge bine, este plăcut! Este bine, avem facilităţi, mancare bună, totul este perfect aici!”

Mulți producători au fost afectați de pandemie

Ştefan Pădurariu este însă un caz fericit. De când a început pandemia, cei mai mulţi producători din Balta Doamnei abia reuşesc să se menţină pe linia de plutire.

Florin Păun, viceprimar Balta Doamnei: ”Au fost piețe închise, au fost ceva probleme in deplasare către piețele de angros”

Ştefan Pădurariu, producător Balta Doamnei: ”Statul ar trebui sa dea o subventie pe kilogramul de legume sau pe legaturi, sau pe bucata, ce se vinde”.

Cea mai mare problemă a producătorilor este chiar ambalajul. Acesta ajunge uneori să coste chiar dublu fata de produsul ce este livrat in el. 

Spre exemplu, o lădița este cumpărată de legumicultori cu mai bine de 3 lei.

O salată pleacă din serele din Balta Doamnei cu 50 de bani, iar în magazine ajunge să coste peste 1,5 lei. Legatura de ridichii se vinde cu un leu, iar ceapa verde cu 70 de bani firul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Pregătiri pentru primele recolte din solarii. Un gospodar din Prahova a adus muncitori din Sri Lanka să-l ajute la treabă