Video Prima cameră specială pentru audierea copiilor, victime ale infracțiunilor, a fost amenajată în Constanța
Copiii, victime ale infracţiunilor, care trebuie să ajungă în instanţă vor fi audiaţi într-o cameră special amenajată, făcută la Parchetul Tribunalului Constanța. Încăperea, decorată cu multe jucării, este dotată cu tehnologie audio-video de ultimă generatie. Aici minorii traumatizaţi pot vorbi despre ceea ce li s-a întâmplat, fără a fi supuşi stresului de a sta faţă în faţă cu mulţi străini. Specialiştii vor auzi mărturiile copiilor din spatele geamurilor.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
În clădirea Parchetului din Constanţa se află o cameră plină de jucării şi tablouri vesele. A fost special amenajată pentru audierea copiilor care sunt victime ale infracţiunilor.
Dincolo de aspectul prietenos, camera de audiere este dotată cu microfoane ascunse, cu camere de luat vederi de ultimă generaţie şi cu mijloace de transmisie online către mai mulţi anchetatori sau judecători.
Melania Medeleanu, coordonator de proiect: E despărţită, așa cum aţi văzut, printr-un geam de unde poate să fie urmarită audierea copilului şi ce e foarte important e că există aceste camere de luat vederi și aparatură sofisticată care vor surprinde nu numai fiecare cuvânt ci și fiecare gest al copilului și asta-i important pentru că vom avea nu doar conţinutul, ci vom putea face și un profil psihologic al copilului în momentul audierii.
Nu doar copiii abuzaţi ajung în faţa judecătorului, ci şi cei ai căror părinţi divorţează. Aşadar camera special amenajată pentru audierea lor este un refugiu, în care cei mici se simt protejaţi.
Gil Julien Grigore, șeful Parchetului Tribunalului Constanța: Vom depăși audierea de tip clasic în care minorul întră în contact direct inclusiv cu apărătorul inculpatului; acum va putea să între intr-un contact, dar nu atât de direct, este mai puțin invaziv și astfel va putea mai ușor să relateze, va putea fi sub observarea unui psiholog.
Melania Medeleanu, coordonator de proiect: Și iar foarte important e caseta aceea, kit-ul acela care va pleca la judecător. Pentru că judecătorul poate că are o mulțime de alte întrebări și ca să evităm re-audierea copilului, el poate urmări și poate ghida de la distanță audierea. Îi poate spune intervievatorului să pună întrebările de care are nevoie pentrru a afla informațiile utile anchetei.
Fereastra unidirecţională dintre cele două camere permite observarea procedurii de audiere fără că cel mic să fie confruntat cu alţi adulţi necunoscuţi sau care îi reactivează emoţiile negative ale traumei suferite.
Cristina Gemănaru, psiholog: Atunci când vorbim de minori, de la vârste foarte fragede, să spunem 3 ani, şi putem chiar să mergem până în jurul vârstei de 11 ani, copiii prezintă această instabilitate emoțională. Sunt dependenți de mediul lor familial. Această înțiativă nu neapărat că este binevenită, este necesară.
Trei astfel de încăperi pentru audierea minorilor vor fi amenajate în Constanța, Vâlcea și Vrancea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰