Prima meserie care va dispărea e cea de şofer: "Roboţii nu beau, nu obosesc şi nu adorm la volan!"
Prima meserie care va dispărea e cea de şofer. "Roboţii nu beau, nu obosesc şi nu adorm la volan!", spun cei care au realizat în România Ghidul Meseriilor Viitorului. Iar meseria de şofer nu va fi, conform studiului, una de viitor.
Prima meserie care va dispărea e cea de şofer. "Roboţii nu beau, nu obosesc şi nu adorm la volan!", spun cei care au realizat în România Ghidul Meseriilor Viitorului. Iar meseria de şofer nu va fi, conform studiului, una de viitor.
"Prima meserie care va dispărea integral va fi cea de şofer, ceea ce este un lucru bun, întrucât maşinile complet automatizate produc mai puţine accidente, a declarat, luni, Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Prima meserie care va dispărea integral în Statele Unite ale Americii este cea a şoferilor, pentru că maşinile cu pilot automat vor lua locurile şoferilor. Şi este bine să fie aşa, pentru că este deja dovedit faptul că maşinile conduc mai bine decât oamenii. Maşinile nu beau alcool, maşinile nu sunt obosite, maşinile pot funcţiona 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de maşinile autonome este mult mai mică decât în cazul celor conduse de oameni.", a spus Paul la lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului.
Ea a arătat că sunt multe meserii care dispar, precum cele de ospătar sau de operator call-center. În România, în acest moment, cei mai mulţi angajaţi sunt şoferi.
- Şofer român de TIR dat în urmărire internaţională pentru omor, prins în Germania, după ce a provocat un...
- Şoferii români de TIR îl plâng pe Cristi, colegul lor de 26 de ani găsit mort în pat: "Dormi în pace, coleg...
- Campanie unică a şoferilor de TIR: "Iau piciorul de pe acceleraţie atunci când cineva încearcă să mă...
"România este total nepregătită pentru acest viitor. Este cea mai nepregătită ţară europeană din acest punct de vedere. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire în ceea ce priveşte absolvenţii STEM - ştiinţă, inginerie, matematică.", a mai spus Paul.
Aproximativ 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării, altele noi vor apărea, iar roboţii ne vor înlocui în unele activităţi, susţine organizaţia neguvernamentală INACO, citând un studiu recent făcut de Dell Technologies.
"În viitorul apropiat, înlocuirea de către roboţi a oamenilor în acţiunile care cer repetitivitate, efort fizic, risc, precizie deosebită va fi aproape totală.", se spune în ghid.
"Industria auto foloseşte în prezent aproape jumătate din roboţii industriali activi din SUA şi o treime în lume, fiind de departe cea mai puternic robotizată industrie. Un român în industria auto produce trei maşini pe an, faţă de 16 cât produce un spaniol datorită robotizării.", se mai spune în lucrare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰