Antena Meniu Search
x

Video Primăvară cu troiene și risc de avalanșă. Dacă pe pârtie ninsoarea este motiv de bucurie, pe şosele apar problemele

E mai iarnă ca astă-iarnă la munte. Ninge necontenit de două zile pe Valea Prahovei, la Bâlea şi în Retezat. Dacă pe pârtii, ninsoarea e motiv de bucurie, pe şosele e avalanşă de probleme. Meteorologii spun că nu scăpăm de ninsori şi ploi până cel puţin la jumătatea săptămânii viitoare.

de Redactia Observator

la 18.03.2021, 19:56

Vezi și
  • Vremea capricioasă a făcut ravagii în România
  • Administratorii domeniilor schiabile spun că pârtiile ar putea rămâne deschise până la 1 mai

Zeci de copaci au cedat sub greutatea zăpezii în Braşov. În oraş, mulţi şoferi s-au trezit dimineaţă cu maşinile distruse în parcare. Pe şoseaua care leagă Râşnov de Poiana Braşov, drumarii au oprit traficul ca cureţe carosabilul. Şi pe calea ferată au fost probleme din cauza copacilor căzuţi. Trenurile care tranzitează Valea Prahovei au avut întârzieri mari.

''A spus că ne pare rău de inconvenineţă, dar trebuie să stăm aici o oră pentru că au căzut nişte copaci pe şinele de tren şi trebuie să le elibereze.''

''La Timiş acolo e bucluc mare, s-au rupt copacii. A stat un tren acolo cred că vreo 5 ore, la linia 4. Cu marfă.''

Căderile masive de zăpadă au dus la creşterea riscului de avalanşă în toate masivele. În Făgăraş s-a atins nivelul maxim, 5. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă depăşeşte 3 metri la staţia meteo. Încă ninge, iar vântul suflă cu putere şi viscoleşte omătul. Pericolul e ridicat şi în Retezat. 

Pe acelaşi subiect

Ovidiu Bodean, şef Salvamont Hunedoara: S-a adunat în cantităţi foarte mari peste stratul de zăpadă deja depus şi îngheţat. 

Probleme pe şosele din cauza fenomenelor extreme

Salvamontişii îi sfătuiesc pe turişti să rămână în staţiuni şi să nu se aventureze pe traseele montane. Unde nu a nins, a plouat cu gheaţă. Vremea capricioasă a adus şi alte necazuri. Pământul se dezgheaţă şi aduce la vale căderi de pietre de pe versanţi. Drumul Naţional 10 care leagă Buzăul de Braşov e blocat de noaptea trecută după ce o stancă uriaşă s-a prăbuşit pe carosabil. 

Mihai Paşcu, comandant ISU Buzău: Există în orice moment pericolul ca altă bucată de rocă să cadă. Se aşteaptă sosirea unei comisii care să facă o expertiză amănunţită.

Pompierii iau în calcul dinamitarea blocului de piatră. Traficul va rămâne deviat pe rute ocolitoare până mâine. Iarna târzie aduce unora şi bucurii. 

''Pârtiile sunt super mişto, a nins foarte mult, o iarnă nesperată, cred că nu mai spera nimeni la atâta zăpadă.''

''E prea multă, poate fi prea multă zăpadă?

Nuu. Nu există la aşa ceva, poate să fie insuficient bătută dacă te deranjează lucrul ăsta, dar poate îţi place. E fain, foarte fain.''

Dorin Drăgoi, admin domeniu schiabil: În jur de un metru, un metru şi 20 de centimetri a nins în Poiana Braşov, ceea ce eu de când sunt aici nu s-a întâmplat niciodată. Sus, în masivul Postăvaru, stratul de zăpadă măsoară peste doi metri.

Administratorii domeniilor schiabile spun că pârtiile ar putea rămâne deschise până la 1 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Primăvară cu troiene și risc de avalanșă. Dacă pe pârtie ninsoarea este motiv de bucurie, pe şosele apar problemele