Antena Meniu Search
x

Video Producția de roșii românești, în pericol, după ce programul Tomata a fost oprit de ministrul Agriculturii

Mai puţine roşii româneşti şi mai scumpe. Asta vom găsi pe tarabe în pieţe la vară. Programul Tomata, prin care agricultorii primeau sprijin din partea statului, a fost oprit. Va fi relansat, dar sub o altă formă, care va cuprinde o gamă mai variată de legume, dă asigurări ministrul Agriculturii.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 15.02.2021, 17:31

Vezi și
  • Roşiile româneşti vor fi mai puţine şi mai scumpe, după ce programul Tomata a fost închis
  • Fermierii nu ştiu acum pe ce bani se pot baza

În replică, producătorii susţin că deciziile ministerului sunt luate pe genunchi şi le dau peste cap toate planurile.

Ionuţ a muncit ani întregi în străinătate pentru a strânge bani ca să devină fermier în ţară. A luat şi un împrumut la bancă şi aşa a reuşit să îşi extindă solariile încălzite şi să iasă pe piaţă cu roşii timpurii. Pentru el, sprijinul de 3.000 de euro la hectar obţinut prin programul Tomata a fost un ajutor pe care s-a bazat.

Fermierii nu ştiu dacă îşi mai permit să producă legume

Încălzirea solariilor cum este acesta era acoperită aproape integral prin subvenţia primită prin programul Tomata. În acest moment, fermierii nu mai ştiu pe ce bani se bazează şi dacă îşi vor mai permite sa producă legume în astfel de spaţii.

Doar că programul nu a fost folosit doar de cei care aveau cu adevărat nevoie. A devenit atractiv şi pentru cei care au luat subvenţiile fără nicio intenţie să facă şi producţie. Numai în Olt au fost găsite anul trecut 417 dosare frauduloase la direcţia agricolă.

Programul Tomata oprit de ministrul Agriculturii

Aşa că Ministerul Agriculturii a pus punct programului. Va fi relansat sub o altă formă, cu mai multe tipuri de legume, nu doar roşii. Teoria există, practica.nu se ştie când. Iar sumele vehiculate îi sperie pe fermieri.

Ionuţ Radu Victor, fermier: "Bugetul total ar fi undeva la 88 de milioane de euro pentru toate programele de minimis. Şi asta ar însemna nişte sume foarte mici, dacă vorbim de toate culturile".

Nechita Adrian Oros: "Programul Tomata a consumat in 4 ani 172 de milioane de euro, iar efectul lui nu a mai venit. În patru ani de zile, importurile au crescut în fiecare an. Ne-am dat seama că programul a fost atât de prost gestionat încât putea fi foarte uşor fraudat".

O lege abrogată

Fermierii acuză că ministrul nu se uită unde trebuie. Importurile ar fi crescut pentru că nimeni nu-i ajută pe producătorii locali să-şi vândă marfa în marile magazine. Iar legea care obliga supermarketurile să aloce spaţii egale pe raft produselor de import cu cele româneşti a fost abrogată. Asta se va vedea direct în buzunarele cumpărătorilor.

Ionuţ Radu Victor, fermier: "Rămâne de văzut. S-ar putea să afecteze direct preţul în piaţă. Posibil. Să vedem, că trăim şi vremurile astea mai tulburi. Posibil să fie preţuri mai mari. Cu siguranţă cantităţile vor fi mai mici". 

Potrivit Ministerului Agriculturii, legumele ce ar urma să fie incluse în viitorul progam de finanţare vor fi stabilite împreună cu producătorii locali.

Citeşte şi: Programul „Tomata” s-a ofilit. Roșiile românești dispar de pe tarabe

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Producția de roșii românești, în pericol, după ce programul Tomata a fost oprit de ministrul Agriculturii