Agricultorii români se laudă cu producții record de mere și mure în acest an

De Diana Speretoiu.
Publicat: 05.08.2020, 23:36.
Actualizat: 05.08.2020, 23:38

În ciuda vremii schimbătoare din acest an, agricultorii spun că vom avea o recoltă bogată în fructe. La mere, poate chiar mai mare de zece ori faţă de anul trecut, când vremea a distrus mare parte din livezi. Nici la mure nu stăm rău: producția a crescut cu aproape o treime față de 2019 şi deja le putem lua din pieţe.

În stațiunea pomicolă de la marginea orașului Târgu Jiu, merii sunt vedetele în această perioadă.

Oamenii spun că va fi cea mai mare recoltă din ultimii zece ani. În cel mai bogat an de până acum, au fost culese în jur de 14 tone de mere de pe un hectar.

Dacă, anul trecut, rar găseam fructe în pomi, acum mere sunt din abundență. Specialiștii din agricultură estimează o producție record, de cel puțin 30 de tone pe hectar. Doar că prea puţine dintre aceste fructe vor ajunge şi pe mesele noastre.

Ion Călinoiu, inginer agronom: Lipsesc cu desăvârșire centrele de preluare a fructelor. Este o mare deficiență, o mare hibă care se tot tărăgănează în ultimii 25, 30 de ani astfel că oamenii rămân cu aceste fructe, puține, multe, să nu le poată valorifica, să le țină acasă, să le dea la animale sau să facă țuică din ele.

Pe lângă mere, şi murele au un an bun. În Bihor, producţia e cu 30 la sută mai mare decât în anii trecuţi.

Murele sunt recomandate şi celor care au diverse probleme medicale.

Simona Bișboacă, inginer alimentar: Mâncăm o sută de grame de mure și ne ajută să ne menținem starea de sănătate și eventual să slăbim. Au un conținut redus de zaharuri și pot să fie unele dintre fructele preferate de cei care suferă de diabet.

Murele au ajuns deja în pieţe, iar preţurile sunt chiar mai mici decât anul trecut.

Producătorii se așteaptă ca anul acesta să ne putem bucura de mure până la începutul lunii septembrie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.