Producție slabă de mere românești în acest an, în Mehedinţi
Anul 2019 se dovedeşte păgubos pentru cultivatorii de mere din Mehedinţi. Vremea rea din primăvară şi din vară a făcut ca producţia livezilor să fie cea mai slabă din ultimii ani, iar agricultorii au cules doar un sfert din cât sperau.
Anul 2019 se dovedeşte păgubos pentru cultivatorii de mere din Mehedinţi. Vremea rea din primăvară şi din vară a făcut ca producţia livezilor să fie cea mai slabă din ultimii ani, iar agricultorii au cules doar un sfert din cât sperau. Producătorii spun că multe fructe au căzut din pom, înainte de coacere, în timpul furtunilor. Marfa care ajunge totuşi în pieţe pleacă de la producător cu un leu şi jumătate kilogramul, dar la tarabe preţul creşte şi de trei ori.
De mai bine de cinci ani, Felix Odină cultivă mere pe 8 hectare în comuna Dârvari, din Mehedinţi.
Agricultorii se plâng că producţia este cea mai slabă din ultimii ani din cauza îngheţului din primăvară, ploilor, iar apoi secetei din vară.
Dacă anul trecut recoltau 50 de tone pe hectar, anul acesta au recoltat doar 35 de tone.
În plin sezon de recoltat, 25 de oameni culeg merele care vor ajunge la vânzare sau la procesat. Din cauza producţiei slabe, preţul merelor este foarte mic, spun agricultorii.
Îngheţul de primăvară nu a creat probleme doar în România, ci şi în Polonia, unde a dus la o scădere mare a producţiei de mere. La nivelul Uniunii Europene, pierderile au fost de 18%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰