Rachiul de smochine, mândria bănățenilor
La 13 grade, bănăţenii s-au încălzit astăzi cu... rachiu. Şi nu doar cu cel tradiţional, din prune. Anul acesta, cele mai neobişnuite fructe au fost puse la fiert, în cazan. Iar rachiul din cireşe, portocale sau chiar din smochine a fost un deliciu, mai ales după o porţie de fasole cu ciolan afumat.
La 13 grade, bănăţenii s-au încălzit astăzi cu... rachiu. Şi nu doar cu cel tradiţional, din prune. Anul acesta, cele mai neobişnuite fructe au fost puse la fiert, în cazan. Iar rachiul din cireşe, portocale sau chiar din smochine a fost un deliciu, mai ales după o porţie de fasole cu ciolan afumat. Festivalul Răchiei şi al produselor tradiţioanale continuă şi mâine, în Caraş-Severin.
Dumitru are 70 de ani şi produce ţuică de aproape 50. Anul acesta, a încercat o reţetă nouă: "Anul ăsta am făcut pentru prima dată de portocale şi de banane. Se face ţuică la noi la Luncaviţa de prună, de măr."
Dar cel mai bun rachiu se alege cu greu. 40 de producători s-au întrecut în arome la Festivalul răchiei şi al produselor tradiţionale din Valea Almăjului. Un juriu pretenţios a degustat toate sortimentele: "În primul rând la răchie trebuie să se simtă taninul. Să se simtă diferenţa dintre pălincă şi răchie şi să aibă gustul ăla în care să simt buchetul. Pentru că altfel nu putem să le deosebim."
Toamna aceasta, rachiul nu s-a făcut numai din prune, ci şi din portocale, cireşe sau... smochine. Iar bănăţenii au fost cuceriţi de cele mai neobişnuite gusturi.
La evenimentul dedicat răchiei şi-au făcut loc şi produsele locale. Mălaiul copt pe vatră, caşul afumat sau cârnaţii de capră, pregătiţi în casele almăjenilor, au fost un deliciu pentru vizitatori.
Bătălia aromelor a fost câştigată tot de reţeta tradiţională. Juriul a premiat rachiul de prune. Festivalul continuă şi mâine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰