Raed Arafat: Este o diferență mare între pelerinaj și voturi. Important e cum se vine și cum se pleacă de acolo
Raed Arafat a explicat că autoritățile au impus restricții la pelerinaje, nu și la alegerile locale, pentru că principalul pericol în cazul adunărilor religioase îl constituie mijlocul de transport al pelerinilor, care se pot infecta în autocarele cu care se deplasează.
- Raed Arafat a subliniat că principala problemă în cazul pelerinajelor constă în mijlocul de transport al pelerinilor.
- Arafat a arătat că este mult prea riscant ca oamenii să călătorească 7-8 ore alături de persoane al căror status epidemiologic nu este cunoscut.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.
Șeful DSU a făcut mai multe precizări legate de procesiunile religioase și mai ales de importanța respectării regulilor în timpul acestor evenimente.
”Este o diferență mare între pelerinaj și voturi. La astfel de eveniment vine un număr mare de oameni, într-un singur loc, nu ca la alegeri, în zeci de secții. Important este cum se vine acolo și cum se pleacă de acolo. Cu autocarul, cu microbuzul. E suficient să ai unul pozitiv în autocar, de exemplu, când pleacă de la Cluj la Iași, iar apoi, când se întoarce, să fie 20-30. Vorbim de un risc imens de transmitere, mai ales pe drum. Autocarele sunt un mijloc perfect, mai ales dacă nu se respectă regulile. Trebuie să ne uităm la vârsta oamenilor care călătoresc, cu comorbidități”, a spus Raed Arafat, la TVR 1.
Restricțiile anunțate de autorități afectează direct pelerinajul de la Sfânta Parascheva de la Iași, unde în fiecare an ajung sute de mii de credincioși.
Într-un alt interviu, Raed Arafat a subliniat că nu sărbătoarea în sine pune probleme, ci numărul mare de persoane care vin din toate părțile țării.
„Problema majoră aici, vreau să se înțeleagă că nimeni nu are nimic cu sărbătoarea în sine, este numărul mare de persoane care vin din toate părțile țării, folosind autocare organizate. Știm că cel puțin din București plecau cândva și 11 autocare către acest eveniment, în timpul transportului de 7 – 8 ore până la Iași, înseamnă că dacă există unul infectat, până ajunge acolo se amestecă cu restul oamenilor, tot cu aceștia se întoarce și la București și deja vom avea jumătatea de autocar infectat până la întoarcere”, a spus Raed Arafat, la B1.
Raed Arafat a arătat că este suficient să săexiste o singură persoană infectată în autocarul cu pelerini ca virusul să circule și să ajungă în comunitățile din care aceștia fac parte.
”Problema pelerinajelor este modul în care te deplasezi pe distanțe lungi, cu alte persoane al căror status epidemiologic nu-l cunoști și care te pot infecta. Așa ajungi să creezi un focar major care se întoarce acasă și se răspândește acolo unde se întoarce. Aici este un singur punct și un singur rând prin care se ajunge la locul respectiv”, a mai punctat el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰