Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Record de deșeuri la nivel global în 2019. Cum scăpăm de aparatele electrice stricate, fără să afectăm mediul

Sunt obiecte pe care le ţinem în casă degeaba şi ajung să ne sufoce, aglomerând fară rost spaţiul. La acel moment decidem să le aruncăm şi facem asta cu tot gunoiul menajer. Total greşit faţă de mediu. 

de Lorena Rădulescu

la 20.04.2021 , 13:52

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Vorbim despre aparatele electrice şi electronice de mici dimensiuni pe care le avem şi le folosim cu toţii dar ulterior, pentru că foarte puţini oameni recicleză aceste produse, apar cantităţi uriaşe de astfel de deşeuri. 

În 2019 s-a înregistrat o cifră record de deşeuri electrice şi electronice de mici dimensiuni. Peste 50 de milione de tone. Important este că avem soluţii la îndemână: fie programele de buy back, fie să apelaţi gratuit la firme specializate care vin şi le ridică de acasă.

Prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat, uscătoare de păr, cântare, ceasuri, toate sunt echipamente electrice de mici dimensiuni care au produs în 2019, cele mai multe deșeuri la nivel global. Conțin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar și mercur.

Vezi și

Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo: Sunt construite din materiale dificil reciclabile. Pentru că în conținutul lor avem materiale care au un împact mare asupra mediului înconjurător și sunt metale cu un grad mare de risc asupra pânzei de apă freatice și solului. 

Sunt produse care au în general o durată de viaţă scurtă, dar şi puţine variante de reparare. Nu ne rămâne aşadar decât să le aruncăm la gunoi după ce ne luăm altele noi... Sau să le "uităm" într-un colţ al locuinţei.

Localnic: Păi să-ți spun sincer...le am în casă. Am două periuțe stricate și un fier de călcat pe care îl țin în casă că nu știu ce să fac cu el 

Localnic: De obicei la coş şi apoi...nu ştiu.

Localnic: Am avut mai multe electrocasnice. Le am strânse şi acum...

Milioane de tone de aparate electrice vechi, aruncate în 2019

17,4 milioane de tone de aparate electrice vechi, de mici dimensiuni, au fost aruncate la gunoi peste tot în lume în 2019.

Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo: Cumpărăm continuu și atunci ajungem în situația în care le depozităm necontrolat sau le eliminăm necontrolat. Primul lucru care trebuie făcut este să se facă o colectare corectă și separată față de celelalte categorii de deșeuri. 

Dan Trifu, activist mediu: Toate conțin componente extrem de importante pentru reciclat și vorbim aici de plastic, metal. Noi reciclăm cam un kg de astfel de deșeuri pe cap de locuitor. Ori acum în 2021 suntem obligați de UE și de măsurile asumate, până la urmă nu trebuie să mai fim și obligați și trebuie să existe și un factor al nostru de conștiință, și trebuie să ajungem la 4 kg de deșeuri electrice de reciclat.

Care este soluţia? Un simplu apel telefonic. Sau accesaţi site-ul www.respo.ro, şi comandaţi gratuit aşa numită cutie Respo.

Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo: Cutia respo a fost gândită să fie disponibilă fiecărui cetățean. Să fie făcută să ajungă în fiecare casă astfel încât deşeul să nu ajungă la un loc cu deşeul menajer. Deşeul de echipament electric și electronic poate să fie depozitat în cutie. După ce este depozitată în casă și se pun deșeurile în ea, fie ne sună pe același telefon verde și trimitem o echipă specializată să ridice cutia, fie poate să fie dusă la un centru special de colectare.

Există şi o hartă interactivă care îi ajută pe oameni să găsească uşor punctele de colectare din oraşul lor. În 2019 a fost un record de deșeuri la nivel global. 53,6 milioane de tone, în creștere cu 21% faţă de ultimii cinci ani, iar previziunile sunt că vom ajunge în anul 2030 undeva la 74 de milioane de tone, dacă nu începem să reciclăm cât mai responsabil.

Lorena Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Record de deșeuri la nivel global în 2019. Cum scăpăm de aparatele electrice stricate, fără să afectăm mediul