Antena Meniu Search
x

Redeschiderea restaurantelor, amânată și după întâlnirea dintre membrii Guvernului și reprezentanții HoReCa

Soarta restaurantelor rămâne o necunoscută, atât pentru clienţi, cât şi pentru managerii care discută săptămânal cu Guvernul. Dacă ieri reprezentanţii restaurantelor spuneau că săptămâna viitoare se vor deschide localurile, astăzi premierul declară că nu poate să dea un astfel de termen şi că nimic nu este sigur. Între timp, unii afacerişti au început deja să pregătească sălile restaurantelor în aşa fel încât să respecte condiţiile pe care Guvernul vrea să le impună. 

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 03.07.2020, 22:00

Vezi și
  • Afaceriștii din industria HoReCa au înregistrat pierderi de peste 1,5 miliarde de euro.
  • Restaurantele ar putea fi redeschise doar după stabilirea unor reguli stricte.

După ce au primit promisiuni că îşi vor putea redeschide restaurantele săptămâna viitoare, managerii au şi început pregătirile. 

Gheorghe Bulbuc, reprezentant restaurant: Fiecare client va fi întâmpinat de o masă perfect igienizată, vom igieniza masa, scaune, absolut tot.

S-ar putea însă ca toată munca să fie în zadar. Planul Guvernului pare să se fi schimbat peste noapte. Astăzi, premierul Ludovic Orban spune că nimic nu este sigur. 

Ludovic Orban, premierul României: Când vom ajunge la un set de reguli care sunt necesare pentru a proteja sănătatea cetăţenilor în restaurante şi când cei din HoReCa vor susţine aceste reglementări, noi suntem deschişi să luăm această decizie. Nu-mi place să dau orizont de timp şi date, termene, pe care nu sunt sigur.

Dar reglementările au fost deja discutate, spun reprezentanţii industriei. 

Dragoș Panait, reprezentant HoReCa: Măști, viziere, mănuși pentru angajați. Se discută meniurile să fie de unică folosință sau să fie dezinfectate după prima uzare. Sunt câteva lucruri pe care noi suntem dispuși să le acceptăm. Trebuie să existe o flexibilitate şi să înţelegem că nu industria HoReCa creşte numărul de infectări zilnice.

La întâlnirea de la Guvern, reprezentanții restaurantelor au cerut inclusiv eliminarea restricțiilor pentru terase, cum ar fi limita de patru persoane care pot sta în același timp la masă.

În plus, au cerut și creșterea numărului de oameni care pot participa la nunți sau botezuri, în așa fel încât limita să fie de 50, dacă evenimentul este organizat în interior, iar dacă acesta are loc în exterior, să poată participa maximum 100 de persoane.

Ana Haralambie, organizator evenimente: În Maramureș sunt zone foarte mari unde vine tot satul, toată localitatea, sunt 1.500. Ar fi minunat să se ajungă înapoi fără restricții, dar dacă nu se poate și nu se poate, măcar 100.

În vestul Europei, restaurantele îşi primesc din nou clienţii. Chiar şi în Italia, primul focar de coronavirus de pe continent. 

Suntem la un restaurant din Piața Veneția, Roma, și deși mai sunt locuri libere la terasă, am fost lăsați să ne așezăm înăuntru. În ceea ce privește regulile din interior, sunt mese de doar două sau patru persoane și există o distanță de un metru între mese. Masca de protecție există, însă nu suntem obligați să o purtăm atâta timp cât stăm la masă. 

Trebuie să o luăm dacă mergem la toaletă sau la bar să comandăm ceva.

Până acum, închiderea restaurantelor a adus industriei o pierdere de 1,5 miliarde de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Redeschiderea restaurantelor, amânată și după întâlnirea dintre membrii Guvernului și reprezentanții HoReCa