Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Revoluția din 1989: niciun vinovat pentru sângele vărsat. Ce se întâmplă cu „dosarul Revoluției”

Niciun răspuns şi niciun vinovat. La 31 de ani de la ultima cuvântare a lui Nicolae Ceauşescu de la balconul Comitetului Central a rămas aceeaşi întrebare - cine a tras în noi? Dosarul Revoluţiei este purtat între parchet şi instanţă. Momentul solemn al şefului statului a fost tulburat de un revoluţionar care a şi fost săltat de forţele de securitate.

de Bianca Iacob

la 22.12.2020 , 00:50

  • Într-un gest simbolic, fără precedent, ministrul apărării îşi cere iertare, printr-un comunicat, în numele Armatei

21 decembrie, 1989. Revoluţia ajunge la Bucureşti. Este ultima zi a dictatorului Nicolae Ceauşescu. De la balconul Comitetului Central încearcă, în disperare, să calmeze poporul.

Un popor înfometat şi îngrădit.

Discursul şi promisiunile eşuează şi au efectul contrar.

Vezi și

Cine a tras în noi la Revoluție?

Acum, 31 de ani mai târziu, tot nu avem un răspuns. Nu ştim nici adevărul, nici vinovaţii.

Teodor Mărieș: Dosarul bate pasul pe loc, cei care au batjocorit acest dosar cati or mai ramane in viata nu stiu. Dosarul este intre parchet si curtea suprema pentru ca dosarul este construit complet nelegal.

Gelu Voican Voiculescu: Nu poţi da în judecată o revoluţie pentru că de fapt procesul acela ne imputa mie şi lui Ion Iliescu că am participat la Revoluţie. Ori o revoluţie nu se dă în judecată. A trage pe cineva la răspundere pentru morţii respectivi este foarte complicat. 

Armata cere iertare

Într-un gest simbolic, fără precedent, ministrul apărării îşi cere iertare, printr-un comunicat, în numele Armatei.

Ministerul Apărării Naţionale: Pentru greșelile, erorile sau abuzurile săvârșite de unii dintre angajații Ministerului Apărării Naționale în desfășurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanțele judecătorești, Este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989 și să îi asigurăm pe toți cei de astăzi și, mai ales, pe cei care vin după noi, că vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situații să nu se mai repete vreodată în istoria României.

La monumentul eroilor, un revoluţionar revoltat a întrerupt momentul solemn la care a luat parte Klaus Iohannis. Ofiţerii de securitate l-au scos din mulţime pentru a-l băga în duba jandarmeriei.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri sociale » Revoluția din 1989: niciun vinovat pentru sângele vărsat. Ce se întâmplă cu „dosarul Revoluției”